Mestariohjaaja haluaa puhdistaa ihmisoikeustaistelijan maineen

Andrzej Wajda suunnittelee elokuvaa, joka pudistaisi Lech Walesan maineen urkintasyytöksiltä.

Andrzej Wajda
Yksi Puolan tunnetuimmista elokuvantekijöistä, ohjaaja Andrzej Wajda vuonna 2003. Kuva Pawel Kula / PAP / Lehtikuva

Mestariohjaaja Andrzej Wajda, 83, kiistää huhut, joiden mukaan hän valmistelisi elokuvaa legendaarisen Solidaarisuus-johtajan Lech Walesan elämästä. Tehtävä pitää hänen mielestään jättää nuoremmalle sukupolvelle.

”Aristoteles sanoi aikoinaan, että on viisaampaa tehdä sankareita kuolleista kuin elävistä, koska elossa olevat saattavat aiheuttaa vielä yllätyksiä”, Wajda hymähtää.

Hän myöntää kuitenkin harkitsevansa elokuvaa, joka liittyy läheisesti Walesan elämään ja Puolan henkiseen ilmapiiriin.
Wajda viittaa nuoriin historiantutkijoihin Slawomir Cenckiewicziin ja Piotr Gontarczykiin, jotka väittävät vuosi sitten julkaistussa kirjassaan, että Walesa toimi 1970-luvulla Puolan turvallisuuspoliisin SB:n urkkijana. He perustavat syytöksensä SB:n arkistoihin, joita hallinnoi nykyisin kommunistien rikoksia tutkiva Kansallisen muistin instituutti IPN.

Walesa, 65, sanoo, että arkistoista löytyneet paperit ovat väärennöksiä (SK 42/2008). Ne liittyvät hänen mukaansa kommunistijohdon aikoinaan käynnistämään lokaamiskampanjaan, jonka tarkoituksena oli estää häntä saamasta Nobelin rauhanpalkintoa 1983.

Wajda uskoo Walesaa. Hän kertoo suunnittelevansa elokuvaa nuorista historiantutkijoista, jotka yrittävät edistää skandaalimaisilla paljastuksilla omaa uraansa ja poliittisia päämääriään.

”Elokuva olisi vastaus heidän moraalisesti kestämättömälle toiminnalleen. Walesa olisi elokuvan taustahenkilö, etäinen uhri”, hän sanoo.

Wajda tutustui Walesaan 1970-luvulla, kun tämä toimi lakkojohtajana Leninin-telakalla Gdanskissa. Hän on ohjannut Solidaarisuus-liikkeestä kaksi elokuvaa, jotka saavuttivat mainetta ympäri maailman. Marmorimies valmistui 1977 ja Rautamies 1981, juuri ennen Puolan sotatilan julistamista. Walesa esitti elokuvassa itseään.

Wajda sanoo kunnioittavansa Walesaa rohkeasta taistelusta kommunistivaltaa vastaan. Mutta hän ei halua ottaa kantaa tämän presidenttikauteen (1990-1995) eikä sen jälkeiseen toimintaan.

Walesa on herättänyt viime aikoina hämmennystä osallistumalla euroskeptisen Libertas-liikkeen tilaisuuksiin ja puhumalla samaan aikaan EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen puolesta. Libertas perustettiin Irlannissa nimenomaan vastustamaan sopimusta, ja se toimii nykyisin monissa muissakin maissa, kuten Puolassa.

”Haluan muistaa Walesaa hänen vanhoista saavutuksistaan. Tilanne ei ole luonnollinen, kun ammattiliiton johtajasta tulee presidentti”, Wajda sanoo.

Unohdettu Katyn

Wajdan edellinen suurteos Katyn (2007) kertoo puolalaisista sotilaista, jotka Stalin murhautti toisen maailmansodan alussa. Elokuva oli Wajdalle henkilökohtainen projekti – hänen isänsä oli yksi Katynin 15 000 uhrista.

Katyn on ollut Puolassa erittäin suosittu, mutta se ei ole ollut teatterilevityksessä Suomessa eikä läheskään kaikissa muissakaan Euroopan maissa. Wajda arvelee tämän johtuvan siitä, että Katynin oikeudet omistaa Puolan televisio.

”Siellä ei ole tarvittavia resursseja eikä ihmisiä, jotka hallitsisivat elokuvan levityksen.”

Teksti Teppo Tiilikainen, Varsova

Katynin englanninkielinen traileri