Menetetty maa sai neljä Oscaria

Kulttuuri 25.2.2008 07:00

Väkivaltainen draama Menetetty maa oli tämän vuoden Oscar-gaalan palkituin elokuva. Joel ja Ethan Coenin ohjaama filmi vei neljä Oscaria.ethan coen, martin scorsese ja joel cohen
Veljekset Ethan (vas.) ja Joel Cohen saivat parhaan ohjaajan Oscarinsa Mratin Scorseselta (kesk.).

Menetetty maa sai muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan tunnustukset. Vuoden 2008 Oscar-gaalaa leimasi palkintojen jakaantuminen monelle elokuvalle. Yleensä palkituin filmi saa enemmän kuin neljä pystiä.

Merkittävää oli tänä vuonna myös eurooppalaisten näyttelijöiden suurmenestys. Tämä oli ensi kerta sitten vuoden 1964, jolloin näyttelijöiden neljä pääpalkintoa menivät kaikki Yhdysvaltain ulkopuolelle. Nyt ne matkaavat kaikki Eurooppaan.

Miespääosan ja naissivuosan Oscarit menivät Brittein saarille, kun voittajiksi kipusivat Daniel Day-Lewis ja Tilda Swinton. Day-Lewis nähtiin filmillä There Will Be Blood ja Swinton elokuvassa Michael Clayton.

Naispääosan Oscarin vei Ranskaan Marion Cotillard roolistaan Edith Piafina leffassa La Vie En Rose. Edellisen kerran naispääosan Oscar saatiin Ranskaan vuonna 1960.

Euroopan täyspotin varmisti espanjalainen Javier Bardem, joka nappasi miessivuosan palkinnon elokuvasta Menetetty maa.

Rottatouille oli paras animaatio

Toiseksi eniten eli kolme Oscaria otti elokuva Medusan sinetti.Paul Greengrassin ohjaama toimintaleffa sai kolme filmitekniikkaan liittyvää Oscaria.

Vieraskielisen elokuvan Oscar matkasi Itävaltaan. Maansa kautta aikain ensimmäisen Oscarin pokkasi ohjaaja Stefan Ruzowitzky holokaustia sivuavasta filmistään Die Fälscher.

Animaatiofilmien Oscar-palkinnon sai Disneyn ja Pixarin menestysleffa Rottatouille.

Vuoden 2008 Oscar-gaalan häviäjäksi voi luonnehtia Paul Thomas Andersonin filmiä There Will Be Blood. Se oli ehdolla kahdeksan palkinnon saajaksi, mutta Oscareita heltisi lopulta vain kaksi (miespääosa ja kuvaus).

Parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin otti stripparin uralta kynän varteen siirtynyt Diablo Cody, jonka tekstiin perustuu elokuva Juno.

Dokumenttielokuvan tunnustuksen pokkasi Alex Gibney filmistään Taxi to the Dark Side.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakoi Oscar-palkintonsa nyt 80:nnen kerran. Gaalan juonsi politiikan satiirikkona tuttu Jon Stewart.

Teksti STT–AFP–Reuters
Kuva Kevork Djansezian/AP/LK

Daniel Day-Lewis: Tavoitteena täydellisyys (pdf; SK 7/2008)
Paul Thomas Anderson voitti Berliinissä (SK netti 16.2.2008)