Martti Kuusela – jalkapalloprofessori

Kulttuuri 3.6.2008 07:43

Suomen kokenein ja kansainvälisin jalkapallovalmentaja on pelaajien kunnioittama ja herrojen hylkimä.martti kuusela

Teksti Pekka Anttila Kuva Kaisa Rautaheimo

Martti Kuusela, 62, on pääsemässä vauhtiin. Yleisradion maskeeraaja tuputtelee hänen kasvoilleen vielä viimeiset puuterit hieman ennen kuin suora tv-lähetys jalkapallon Mestareiden liigan loppuottelusta alkaa. Studioisäntä Tapio Suominen hoputtaa Kuuselaa toisen valmentajan Ari Hjelmin seuraksi peremmälle studioon. Kuusela haluaa vielä kätellä kaikki studion työntekijät sekä esitellä itsensä.

Kuusela on mielipuuhassaan. Intohimoisesti jalkapalloiluun suhtautuva valmentaja on uppoutunut etukäteen molempien joukkueiden miehistöön sekä taktiikkaan, ja luonut niiden perusteella oman käsityksensä tulevan pelin luonteesta.

Tästä hän on kuuluisa. Kansa on oppinut tuntemaan Martti Kuuselan hyväntuulisena jalkapalloprofessorina, joka tulkitsee meille lajin hienoudet intohimoisesti ja kansantajuisesti.

Peli venyy lopulta rangaistuspotkukilpailuun asti ja lähetys päättyy vasta pikkutunneilla. Kotonaan Helsingin Suutarilassa Kuusela on aamuyöllä.

”Mä innostun aina niin paljon, etten edes huomaa ajan kulkua”, sanoo Kuusela, joka olisi tarvittaessa istunut studion pöydän ääressä aamiaiseen asti.

Oli aivan hilkulla, ettei TPS:n joukkuetta nykyisin valmentava Kuusela päätynyt täysin toisenlaisten pöytien ääreen.

Oman peliuransa päätyttyä hän pääsi 1970-luvun loppupuolella töihin Suomen Työnantajain Keskusliittoon. Yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat kolmekymppistä miestä; takana oli tutkinto Sanomien toimittajakoulusta sekä yhteiskuntatieteiden maisterin paperit Tampereen yliopistosta.

STK:ssa Kuusela pääsi soveltamaan tuoreita tietojaan. Tiedottajan tehtävien lisäksi hän paimensi Työnantaja-lehteä toimitussihteerinä.

Nyt 30 vuotta myöhemmin Martti Kuusela muistelee lämmöllä vaiheitaan Eteläranta kympissä.

”Se oli hienoa aikaa. Minua koulutettiin paljon, ja sain hyvät eväät johtaa ihmisiä. Niiden arvon ymmärsin vasta paljon myöhemmin.”
Mutta sitten voitti intohimo. Rakkaus jalkapalloon oli niin kiihkeää, että Kuusela hylkäsi uran ay-liikkeessä ja tarttui hänelle tarjottuun valmentajan pestiin. Pienestä Grankulla IFK:sta tuli ensimmäinen Martti Kuuselan luotsaama seura.

Seuraavat vuosikymmenet kuljettivat Kuuselaa valmentajana eri puolille Eurooppaa. Ne olivat myrskyisiä vuosia, joiden aikana hän paistatteli menestyksen auringonpaisteessa Unkarissa, mutta joutui myös väistelemään katsomosta lenteleviä kiviä Kreikassa.
Herkkyys ei kadonnut hänestä missään vaiheessa.

Martti Kuusela jaksaa painottaa koulutuksen merkitystä. Omalla urallaan hän on yrittänyt pitää huolta siitä, että hänellä on jatkuvasti käytössään jalkapalloilun viimeisin tieto. Kouluttautumisen vuoksi hän on tehnyt suurimmat päätöksensä.
Yksi niistä muutti hänen elämänsä.

Grankulla IFK:ssa Kuusela vakuuttui siitä, että hänen tulevaisuutensa on valmentajan penkillä. Hän selvitti, mitkä ovat Euroopan parhaat valmentajakoulut ja teki ratkaisunsa.

”Otin lainaa pankista ja muutimme perheen kanssa Kölniin 1980. Meillä oli siihen aikaan kaksi pientä lasta. Matkasta tuli rankka reissu kaikille. Lähdin aamuisin kahdeksalta opiskelemaan koko päiväksi, ja perhe joutui tulemaan toimeen täysin uudessa ja vieraassa ympäristössä. Itse yritin pärjätä lukiosta hankitulla erittäin lyhyellä saksalla.”

”Lähtö ei ollut perheen yhteinen päätös, sillä minä vain ilmoitin, että nyt lähdetään. Samalla periaatteella perhe on joutunut kulkemaan mukanani eri puolilla Eurooppaa. Perhe on tehnyt isän takia melkoisia uhrauksia, vaimoni Pirjo on joutunut luopumaan monista asioista. Olen ollut helvetin itsekäs ihminen”, Kuusela tunnustaa vakavana.

Tuliaisina oli kuitenkin Fussball-lehrerin tutkinto Kölnin urheilukorkeakoulusta. Heti seuraavana vuonna Kuusela johdatti HJK:n Suomen mestariksi.

Kuusela on viettänyt koko ikänsä kiertolaiselämää: Hän pelasi Suomessa Mikkelissä, Oulussa, Helsingissä, Valkeakoskella ja Tampereella. Valmentajana hän on työskennellyt Tanskassa, Belgiassa, Unkarissa, Kreikassa ja Kyproksella. Oman pelaajauran saldo oli 122 ottelua, hopea- ja pronssimitalit HIFK:n paidassa sekä kaksi maaottelua.

”Isä syntyi Impilahdella ja asui lapsuutensa Viipurissa. Äiti oli kotoisin Iisalmesta. Toinen mummo oli Savosta ja toinen isän puolelta helsinkiläinen. Minä en ole oikein mistään kotoisin.”

Innostuksen urheiluun Kuusela peri nyrkkeilyä harrastaneelta isältään. Veikko Kuusela työskenteli Shellin piirijohtajana ja jälleenrakennustyöt veivät perheen Rovaniemelle. Elma-äiti huolehti Martista ja hänen kahdesta siskostaan kotona.

”Siihen aikaan lapsilla ei Rovaniemellä ollut muuta tekemistä kuin urheilu. Talvella luisteltiin tai hypättiin mäkeä. Minä harrastin pikaluistelua. Kesäisin pelattiin jalkapalloa.”

Lue lisää SK:sta 22/2008 (ilm. 30.5.2008)

TPS haluaa Suomen kirkkaimmaksi urheilubrändiksi (SK netti 30.5.2008)

Aiheesta lisää
Martti Kuusela (Wikipedia)
TPS