Kaikkien aikojen mämmi

Mustanruskean perinneherkun juuret ovat tiettävästi muinaisessa Mesopotamiassa.

Gourmet 09.04.2020 06:00
Jari F. Lampén
Ravintola Finnjävelin näkemys mämmistä.
Ravintola Finnjävelin näkemys mämmistä. © NICO BACKSTRÖM

Mämmi vakiintui jo keskiajalla pääsiäisen ruoaksi. Katolisen kirkon paasto päättyi pääsiäiseen, mutta vielä pitkäperjantaina tulen teko ja ruoanlaitto olivat kiellettyjä.

Koska mämmiä pystyttiin syömään kylmänä ja se säilyi hyvin, siitä tuli luonteva pitkäperjantain ruokalaji. Mämmiä käytettiin samasta syystä eväsruokana, ja sitä syötiin leivän päälle siveltynä.

Karjalainen versio on marjamämmi, jossa osa rukiista on korvattu marjasurvoksella.

Marttaliiton Arja Hopsu-Neuvonen on perehtynyt mämmin historiaan. Hän arvelee, että mämmin valmistus liittyy leivinuuneihin, joissa sopiva lämpötila säilyi pitkään.

Marttaliitot ja muut neuvontajärjestöt vaikuttivat aikoinaan suuresti mämmin leviämiseen eri puolille Suomea.

 

Suomessa ensimmäiset merkinnät mämmin kaltaisesta ruokalajista löytyvät Turun Akatemian teologian professorin Daniel Jusleniuksen muistiinpanoista vuodelta 1700. Hän kuvasi niissä varsinaissuomalaista puuroa, joka paistettiin uunissa tuohisessa astiassa.

Valinnat
Tietokirja

Oleg Gordijevski oli lännen tietolähde KGB:ssä.

Esseitä

Tommi Melender kuuluu miehenä olemista pohtiviin kirjallisuusmiehiin.

levytärpit

Rödberg-trio tarttui mestarisäveltäjään uudella otteella.

Sarjakuva

Aidot kolmen omenan korkuiset siniset oliot ovat palanneet. Jälleennäkemiseen liittyy riemua ja surua.

Musiikki

Rockin' Bones -kokoelma yhdistää tekstit ja taustat.

tietokirja

Mystinen kala vie elämän peruskysymyksiin.

Avainsanat
Sisältö