Lasillinen aurinkoa

Makeat, väkevöimättömät valkoviinit sopivat varsinkin hedelmäjälkiruoille.

Viini 18.12.2020 06:00
Jari F. Lampén

Valkoiset jälkiruokaviinit eivät juhli myyntitilastojen kärjessä, sillä valkoviineissä suunta on jo kauan ollut kohti kuivempaa. Makeat, väkevöimättömät valkoviinit, kuten sauternes, eiswein, tokaji ja beerenauslese, ovat kuitenkin ylittämättömiä aterian kruunaajia, jotka sopivat varsinkin hedelmäjälkiruoille. Niitä kannattaa silti kokeilla myös suolaisten alkuruokien seuraan.

Näiden viinien makeus syntyy eri tavoin tiivistyneestä rypälemehusta. Sauternes’n omaperäinen aromi muodostuu Botrytis cinerrea -jalohomeesta, joka ohentaa rypäleen kuoren ja päästää veden haihtumaan. Liki rusinaksi kuivuneiden rypäleiden mehussa on sokeria yli 100 grammaa litrassa. Pelkkä makeus olisi latteaa, mutta kun siihen yhdistyy viiltävä hapokkuus, on tuloksena tasapainoinen, pitkäikäinen ja moniulotteinen viini, jonka maku kestää kauan.

Valinnat
romaani

Arvio: Markku Pääskysen Aurinko ei liiku alkaa jännityskertomuksena, mutta kääntää huomion kertojaan.

Romaani

Arvio: Palkitun meksikolaiskirjailijan romaanissa lapset ovat menettäneet oikeutensa lapsuuteen.

Tietokirja

Arvio: Sinut on nähty -teoksessa katsotaan elokuvia ja elokuvien katsetta.

Elokuva

Arvio: Uusi elokuva kääntää Pertsan ja Kilun hurjat seikkailut kevyeksi komediaksi.

Romaani

Arvio: Tuhkaan piirretty maa kertoo jatkosodan ajan Lapin karuista vankileireistä.

sarjatärpit

3 tuoretta suoratoistosarjaa.

Avainsanat
Sisältö