Lupa leikkiä: Neppis-autoilu on edelleen voimissaan

Kulttuuri 11.7.2010 10:00

Kolmikymppiset kaverukset ovat ajaneet kilpaa Neppis-autoillaan jo 1980-luvulta lähtien.

Neppis Neppis-auto radalla. Kuva Saku Soukka.

Yksitoista muovista pikkuautoa on lähtökuopissaan hiekkaradalla Helsingin Suomenlinnassa. Mereltä käy myrskytuuli, ja autonomistajat seuraavat, kuinka kevyet Neppis-autot liukuvat itsekseen eteenpäin.

”Ankara ajokeli”, Jouni Lindstedt sanoo virnistellen ja asettaa kilpa-autot paikoilleen.

Kolmikymppisten kaverusten kilpa-ajot ovat keskeytyneet vain kerran, kun rankkasade huuhtoi radan. He aloittivat neppauksen hiekkalaatikolla Nummelassa 1980-luvulla ja uudelleen aikuisina kaksitoista vuotta sitten, ja nykyisin he ajavat leikkimielisesti kilpaa viidesti kesässä.

Säännöt ovat yhä samat kuin lapsuudessa: Kukin saa vuorollaan nepata eli töytäistä autoaan etusormellaan kolmesti. Jos auto jää katolleen (kelli), se on palautettava nepin eli töytäisyn alkupisteeseen. ”Puolikellissä” auto jää kyljelleen, ja tällöin se siirretään puoliväliin kyseistä neppiä.

Jos auto suistuu penkalle, sen saa siirtää takasin radalle. Voittaja on se, joka ajaa ensiksi maaliin.

Yhdentoista neppaajan joukko on rakentanut hiekkarataansa kaksi tuntia. Pahvinpalasesta on syntynyt silta, joka toimii myös tunnelina, ja kaarteissa kohoavat jylhät kivipaadet. Syvät ojat eli ”kellikuopat” on kaivettu ajoradan varteen pikkulasten hiekkalapioilla.

Entä virallinen kilpa-auto? Se on tietysti Formula-Neppis, kotimaisen Hot-Toys Oy:n muoviauto vuosimallia 1975. Neppaus sai alkunsa 1960-luvulla, jolloin Helsingissä vielä järjestettiin Eläintarhan ajoja. Silloin pojat alkoivat töniä pikkuautojaan hiekalla, ja villitys levisi pitkin pääkaupunkiseutua.

Nykyisin pikkupojat vain kummastelevat, miten aikuiset jaksavat leikkiä pikkuautoilla, Lindstedt selittää.

Mutta nyt kaverusten nostalgiset kilpa-ajot ovat jo kierroksen puolivälissä. Kolmen kärki erottuu jo selvästi: Henri Siivonen on ylivoimainen, Markku Muhonen kakkonen ja Lindstedt kolmonen.

Mitaleita Suomenlinnassa ei jaettu, sillä kauden paras neppaaja palkitaan syksyllä pokaalilla.

Teksti Päivi Ängeslevä