Litvinenkosta kaksi elokuvahanketta

Aleksandr Litvinenkon murhasta on suunnitteilla kaksi elokuvahanketta.

Teksti Kalle Kinnunen

Aleksandr Litvinenkon hidas murha oli kuin agenttiromaanista. Jännityskirjailija Frederic Forsyth totesi Litvinenkon kuoleman jälkeen, ettei hän olisi koskaan voinut kirjoittaa mitään yhtä mielikuvituksellista.

Forsythin mielestä kukaan ei olisi uskonut kertomukseen radioaktiivisesta myrkytyksestä Lontoossa. Totuus oli tarua ihmeellisempää.

Ei ihme, että agentin kohumurha on saanut suuret elokuvastudiot kilpasille. Kolmen päivän aikana esiteltiin kaksi elokuvahanketta, jotka perustuvat tapaus Litvinenkosta kertoviin kirjoihin. Itse kirjojakaan ei ole vielä julkaistu.

Ensimmäisenä elokuvastaan tiedotti Johnny Deppin tuotantoyhtiö Infinitum Nihil. Se on hankkinut kirjan Sasha’s Story: The Life and Death of a Russian Spy oikeudet. Cowell on New York Timesinosastopäällikkö Lontossa. Kirjalla ei ole vielä julkaisupäivää.

Infinitum Nihil suunnittelee elokuvaa yhteistyössä Warner Bros. –studion kanssa. Varsinaisesta työryhmästä ei ole vielä kerrottu, eikä siitäkään, aikooko Depp itse astua kameran eteen.

Depp sai oitis vakavan haastajan, kun Sonyn omistama Columbia-studio voitti perjantaina tarjouskilpailun kirjanDeath of a Dissident oikeuksista. Sitä kirjoittavatAlex Goldfarb ja myrkytetyn agentin leskiMarina Litvinenko.

Toukokuussa ilmestyvän kirjan odotetaan sisältävän henkilökohtaisempia näkemyksiä Litvinenkon ja Venäjän hallituksen kireistä väleistä. Goldfarb auttoi Litvinenkoa loikkaamaan Venäjältä ja antoi lehdistölle lausuntoja ystävänsä puolesta tämän maatessa sairaalassa myrkytyksen jälkeen. Columbian pakettiin kuuluu myös Marinan elämäntarinan oikeudet.

Columbian projekti vaikuttaa jo vakaammalta, sillä elokuvan tekijäksi on kiinnitetty Michael Mann, muun muassa elokuvien Heat, The Insider – Sisäpiirissä jaMiami Vice ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja. Tyylilajina on Columbian mukaan “suurimittainen vakoilujännäri”, ja tärkeimpänä tapahtumapaikkana on oligarkkien ja autoritäärisen hallinnon ristipaineeseen joutunut Venäjä.

On todennäköistä, että vain toinen elokuvista lopulta tehdään. Oman hankkeensa turvatakseen Warner Bros. yritti ostaaDeath of a Dissidentin oikeuksia viimeiseen asti.

Mann on aiemminkin joutunut samantapaiseen tilanteeseen. Viisi vuotta sitten hän tuotti Martin Scorsesenelokuvaa Aviator – lentäjä, joka kertoo Howard Hughesista. Myös Christopher Nolankaavaili elokuvaa Hughesista ja oli jo saanut Jim Carreyn suostumaan pääosaan, mutta Mann junaili omaa hankettaan nopeammin eteenpäin ja Nolan luopui leikistä.