Leffat vertaisverkosta: nopeaa ja laitonta

Kulttuuri 5.9.2008 08:16

Elokuvateollisuus sinnittelee nettipiratismin kanssa. Pahan maineen saaneet vertaisverkot ovat silti muutakin kuin laittoman materiaalin jakelukanava.Nettipiratismikuvitus Juhana Hurtig

”Kun nettilataaminen alkoi, musiikkiteollisuus ei uskonut kriisiin ja miettinyt, miten tästä tehdään bisnestä”, sanoo Antti Toiviainen, elokuvia maahantuovan FS Filmin toimitusjohtaja.

”Uskottiin, että kuluttajat haluaisivat yhä täysihintaisia cd-levyjä ja että kaikki jatkuisi kuten ennenkin.”

Musiikkiteollisuus rynnäköi nettijakelua vastaan. Suosituin ja kohutuin vertaisverkko-ohjelma Napster saatiinkin kaadettua hetkessä.

Oikeusjutut osoittautuivat taisteluksi tuulimyllyjä vastaan. Vertaisverkkojen käyttäjät olivat aina edellä musiikkiteollisuutta, joka hakkasi päätään seinään ja vaati tilanteeseen puuttumista uusilla laeilla.

”Dvd-markkinoilla on reagoitu muuttuviin kulutustottumuksiin. Täysihintaisia, yli 20 euron elokuva-dvd:tä myydään nykyään melko vähän”, Toiviainen myöntää.

Suomessa uusi elokuvalevy maksaa pari kymppiä, muutaman kuukauden kuluttua reilun kympin ja parin vuoden sisällä sitä todennäköisesti saa alekoreista huokeaan hintaan. Näin dvd:t ovat meillä keskimäärin jo Euroopan halvimmasta päästä.

Leffakauppa siis käy – ainakin toistaiseksi.

Vertaisverkoissa
valtavasti liikennettä

Vertaisverkko tarkoittaa tietokoneiden verkkoa, jossa kaikki käyttäjät ovat yhteydessä toisiinsa. Vertaisverkot ovat tulleet käsitteenä tutuksi tiedostojen, siis ennen kaikkea musiikin ja elokuvien jakelun vuoksi.

Perinteisessä tietoverkossa on asiakkaita ja yksi palvelin. Tieto kulkee asiakkaiden ja palvelimen välillä.

Jokainen vertaisverkkoon kytketty kone toimii sekä palvelimena että asiakkaana. Tiedostojen jakamisessa se tarkoittaa, että kun käyttäjä on kytkeytyneenä verkkoon, kaikki vertaisverkko-ohjelman tuntemat tiedostot ovat kaikkien muidenkin käyttäjien ladattavissa. Käyttäjä voi hakea vertaisverkosta haluamiaan ohjelmia, ja ladata ne siltä koneelta, johon yhteys on nopein.

Vertaisverkon hyöty on juuri siinä, että se on hajautettu. Jos kaikki materiaali ladattaisiin yhdeltä palvelimelta, se menisi tukkoon.

Vertaisverkoissa on runsaasti tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia, joka on tehnyt niistä kiisteltyjä. Vertaisverkkoja käytetään kuitenkin muuhunkin kuin tiedostojen jakeluun. Esimerkiksi internet-puheluja välittävä Skype toimii samaan tapaan.

Koska vertaisverkoissa liikkuvat äänitteet ja etenkin elokuvat ovat erittäin suuria tiedostoja, ne kattavat merkittävän osan kaikista tiedonsiirroista. Varovaistenkin arvioiden mukaan noin puolet internetin liikenteestä on vertaisverkoissa tapahtuvaa ääni- ja kuvatiedostojen vaihtoa.

Teksti
Kalle Kinnunen

Kuvitus
Juhana Hurtig

Kinnusen elokuvablogiin pääset tästä

Lue lisää elokuvateollisuudesta ja nettipiratismista SK:sta 36/2008 (ilm. 5.9.2008).