Vakooja vai guru? Venäläistaiteilija Nikolai Roerich oli mahtimiesten tuttu

Mystinen seikkailija oli Akseli Gallen-Kallelan läheinen ystävä.
Lauri Lehtinen
Kuvataide 20.2.2015 04:50
Nikolai Roerichin (1874–1947) taiteella on muutakin kuin henkistä arvoa. Kaksi vuotta sitten Roerichin maalaus Madonna Laboris (1931) myytiin lontoolaisessa huutokaupassa 7,9 miljoonalla punnalla, mikä on venäläisen taiteen ennätys. Arvotaulun olinpaikka oli vuosikausia tuntematon, kunnes se hiljatt...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Alla muutama kommentti joihinkin artikkelin väitteisiin liittyen:

Kauneudesta:
Roerich on sanonut Dostojevskia mukaillen, että ”kauneuden tiedostaminen pelastaa maailman”. Kauneus on jotakin, joka on itsessään ehyttä ja harmonista. Kauneus vaikuttaa ihmisessä syvällisellä sisäisellä tasolla – se kohottaa ja eheyttää. Siksi ajatus esimerkiksi vankiloiden ”kaunistamisesta”, kuten Roerich itse asian ilmaisi, ei ole tuulesta temmattua haihattelua. Roerichin omien sanojen mukaan kauneus on vaikuttava keino ilon ja onnellisuuden tuomiseksi jokaisen elämään. Kauneudella on kyky saada ihmisessä aikaan sisäinen muutos.

Mystikkoudesta:
Nikolai Roerich yritettiin jo elinaikanaan leimata mystikoksi ja okkultistiksi. Hän on itse kommentoinut asiaa näin: ”Eri maissa kirjoitetaan minun mystikkoudestani. Kääntelevät asiaa ristiin rastiin, vaikka itse en ollenkaan ymmärrä, minkä vuoksi nuo ihmiset niin kovasti näkevät vaivaa. Moneen kertaan olen joutunut sanomaan, että itse varon tuota epämääräistä mystismi-sanaa. Sillä niin kovasti se minusta muistuttaa englannin sanaa mist – eli sumua. Mikään epäselvä ja hämäräperäinen ei vastaa minun luontoani. Haluan selkeyttä ja valoa. (…) Me iloitsemme jokaisesta saavutuksesta, olipa kyse taiteesta tai tieteestä. Olemme syvästi kiinnostuneita ajatusten kaukolähettämisestä ja kaikesta, mikä liittyy ajatuksen energiaan. Kävimme tästä jo kauan sitten keskustelua edesmenneen Behterevin, Rhinen ja Metalnikovin kanssa. Aivojen ja sydämen aluetta, jota maailman tiedemiehet nyt niin kovasti tuovat esiin, ei voida nimittää hämärällä sanalla mystismi, vaan se on mitä todellisinta tieteellistä tietämystä. Mutta tietämättömille mikä tahansa tieteellinen keksintö lienee mystismiä ja yliluonnollista.”

Rahaskandaaleista:
Väitteet Roerichin tekemistä pimeistä taulukaupoista ja veronkierrosta eivät pidä paikkaansa. Taustalla on petos, jonka teki Louis Horch, Roerichin entinen työtoveri Amerikassa, 1930-luvun puolivälissä. Horch oli sijoittanut omia varojaan pilvenpiirtäjään, joka rakennettiin Roerichin aloitteesta perustettuja kulttuuriorganisaatioita ( Master Institute of United Arts, Corona Mundi sekä Roerich-museo) varten. Laman jälkeen rakennuksen arvo laski rajusti ja veroedut lakkautettiin. Roerichin asiainhoitajana toiminut Horch antoi veroviranomaisille vääriä tietoja mm. väittämällä, että Keski-Aasian tutkimusmatka rahoitettiin Roerichin henkilökohtaisista varoista, vaikka rahoitus tuli mainittuja kulttuuriorganisaatioita ylläpitäneeltä säätiöltä. Petoksen seurauksena Roerichin Amerikassa ollut omaisuus, mm. siellä olleet taulut, takavarikoitiin, mikä sikäläisessä lehdistössä uutisoitiin skandaalinkäryisesti.

Roerich-paktista
Roerich-paktin allekirjoituksesta tulee 15.4. kuluneeksi tasan 80 vuotta. Roerich-pakti on ainutlaatuinen kansainvälis-oikeudellinen säädös siinä mielessä, että se suojelee ehdoitta ihmiskunnan kulttuuriomaisuutta tietämättömyyden, fanatismin ja välinpitämättömyyden aikaansaamalta barbaariselta hävitykseltä ei vain aseellisten selkkausten, vaan myös rauhan aikana. Paktin korkea humaanius toteutuu siinä, että se ottaa suojelukseensa myös puolustamiensa kulttuurikohteiden työntekijät. Paktin peruskivenä on Nikolai Roerichin tunnuslause ”Rauha Kulttuurin kautta” – ajatus siitä, että kestävän maailmanrauhan pystyy rakentamaan vain kulttuurin varaan. Kulttuuri on Roerichin ajattelussa Valon kunnioittamista ja Valolla tarkoitetaan tässä yhteydessä korkeinta Viisautta.

Roerichin tutkimusmatkoista:
Keski-Aasian tutkimusmatka oli yksi 1900-luvun laajimmista ja sillä oli maailmanlaajuista merkitystä. Retkikunta taivalsi 25 000 km halki vähän tutkittujen ja vaikeakulkuisten seutujen Intiasta Sikkimin ja Kašmirin kautta Kiinaan, Altaille, Mongoliaan, Tiibetiin ja takaisin Intiaan. Se ylitti kaksi autiomaata ja 35 vuorisolaa, joista monet se ensimmäisenä merkitsi kartalle, ja keräsi valtavan laajan kokoelman tieteellistä aineistoa. Retkikunnan jäsenet tekivät mm. maantieteellistä sekä historia- ja kansatieteellistä tutkimusta. Nikolai Roerich teki matkan aikana yli 500 maalausta, luonnosta ja piirrosta.

Kiinaan ja Mongoliaan ulottuneen Mantšurian tutkimusmatkan pontimena oli USA:n maatalousministeriön tavoite löytää kuivuutta hyvin kestäviä kasveja estämään eroosion leviämistä. Matkan aikana retkikunta lähettikin USA:han noin 2 000 näytettä, jotka sisälsivät erilaisten kuivuutta kestävien ruohokasvien ja pensaiden siemeniä. Matkan aikana tehtiin tietysti myös kulttuuritutkimusta. Nikolai Roerich maalasi tämänkin tutkimusmatkan aikana ahkerasti.

Vakoilija-väitteistä:
Huvittavinta näissä väitteissä on se, että Roerichiä pidettiin samaan aikaan sekä Neuvosto-Venäjän että Englannin vakoojana! Vakooja-väitteet on kumottu: Englannin siirtomaaviranomaisten omista arkistoista on löytynyt Roerichiä koskeva mappi, jossa nämä toteavat, että Roerich ei ollut vakooja.
Lisäksi moskovalainen tuomioistuin on myös todennut vakooja-väitteet paikkansapitämättömiksi.

Guruudesta:
Guru tarkoittaa yksinkertaisesti opettajaa. Roerichillä on mainio tuokiokuva Karjalasta eräässä esseessään, jonka nimi muuten on juuri Guru – Opettaja: Roerich kertoo, kuinka hän istuu pienen karjalaispojan kanssa Laatokan rannalla, kun ohi kävelee keski-ikäinen mieshenkilö. Poika ponnahtaa seisaalleen ja ottaa lakin päästään (ja varmaan kumartaa jalkaa maahan raapaisten). Roerichin tiedusteltua, miksi poika noin kunnioittavasti vierasta tervehtii, tämä vastaa – koska hän on opettaja.
Eräässä toisessa yhteydessä Roerich siteeraa vanhaa itämaista viisautta, jonka mukaan ”Opettaja on se, joka antaa parhaan neuvon elämässä”.

Nikolai Roerichistä on tarjolla paljon kaikenlaista tietoa esimerkiksi internetissä ja kirjallisuudessa. Kaikkein todenperäisin tieto on luettavissa Kansainvälisen Roerich-Keskuksen (International Centre of the Roerichs) sivuilta http://www.icr.su venäjäksi ja englanniksi.