Suomen suosituin näyttely

kuvataide 10.05.2019 06:00
Timo-Erkki Heino
”Huuko Simpuran” Iltaa ja köyhyyttä kohti on Ulrich Schröderin ja Daan Jippesin työtä.
”Huuko Simpuran” Iltaa ja köyhyyttä kohti on Ulrich Schröderin ja Daan Jippesin työtä. © Hannu Aaltonen / Kansallisgalleria

Joka kevät The Art Newspaper -lehti julkaisee yhden taidemaailman luetuimmista listauksista, luettelon edellisen vuoden suosituimmista näyttelyistä. Suomen suosituin näyttely vuonna 2018 oli Ankallisgallerian aarteita Ateneumissa. Humoristiseksi lapsiyleisön houkuttimeksi tarkoitetussa näyttelyssä vieraili The Art Newspaperin mukaan keskimäärin 2 369 kävijää päivässä.

Aku Ankan piirtäjien versiot Suomen taiteen klassikoista oli ripustettu esikuviensa rinnalle Ateneumin perusnäyttelyssä. Mukana olivat esimerkiksi ”Nantti Vonriktin” Taistelevat Ankat, ”Akseli Kala-Kallelan” Ankervon kirous sekä ”Huuko Simpuran” Iltaa ja köyhyyttä kohti.

Ankallisgalleria-näyttely on Ateneumin kaikkien aikojen neljänneksi suosituin. Edellä ovat vain Pablo Picasso, Albert Edelfelt ja Tove Jansson.

Osin samaan aikaan ankkataiteen kanssa Ateneumissa oli esillä myös näyttely von Wrightin veljesten taiteesta. Se oli Ateneumin viime vuoden näyttelyistä toiseksi suosituin, kävijöitä päivässä keskimäärin 2 018. Kävijäluvut ovat suuntaa-antavia, koska samalla lipulla pääsi sekä von Wright- että Ankallisgallerianäyttelyihin. Tietoja siitä, missä näyttelyissä yksittäinen kävijä vierailee, ei Ateneumissa eritellä.

Aloite näyttelyyn tuli Aku Ankan toimituksesta. Lehteä julkaisevan Sanoma Median Helsingin Sanomat oli myös Ateneumin pääyhteistyökumppani. Julkisuudessa epäiltiinkin ankkataidetta Ateneumissa markkinointitempuksi.

Ateneumin silloinen johtaja Susanna Pettersson totesi Markkinointi & Mainonta -lehden haastattelussa lokakuussa 2017, ettei kyse ollut markkinointiyhteistyöstä: raha ei liikkunut Disneyltä Ateneumille eikä Ateneumilta Disneylle. Kyse on puhtaasti taiteesta, sanoi Pettersson.

Maailman suosituimpien näyttelyjen listassa Ankallisgallerian aarteet oli sijalla 171 ja von Wrightit sijalla 218. Muiden suomalaismuseoiden näyttelyjä ei listauksessa ole. Pohjoismaisista museoista mukana olivat tanskalaiset Louisiana ja Ny Carlsberg Glyptotek.

Ensi vuoden listaan pääsee ilmeisesti mukaan myös Amos Rexin suosittu TeamLab-näyttely runsaalla 2  500 päivittäisellä kävijällä.

Maailman suosituin näyttely oli New Yorkin Metropolitan-museon nykymuotia ja uskonnollista taidetta yhdistänyt Heavenly Bodies, lähes 11 000 kävijää päivässä. Suosituin museo oli viime vuonnakin Pariisin Louvre: yli kymmenen miljoonaa kävijää vuodessa.

Valinnat
elokuva

Claudio Simonetti soittaa, kun veitsi heiluu.

LEVYTÄRPIT

Townes Van Zandt ja Weyes Blood ovat lauluntekijöiden aatelia.

tietokirja

Juha Kauppinen setvii Suomen luonnonhistorian traagiset käänteet tiedolla ja taidolla.

tietokirja

romaani

TIETOKIRJAT

Taiteen musta kirja tarttuu miesten mielivaltaan.

Sisältö