Tsaariperheen hovitaiteilija

Albert Edelfeltin vähemmän tunnettu puoli oli hänen läheinen suhteensa Venäjän Romanovien hoviin. Keisari Aleksanteri III:n lapsi jopa piirteli hänen luonnoskirjaansa.

Kuvataide 07.02.2020 06:00
Teksti Terhi Hautamäki
Sani Kontula-Webb tunnisti Edelfeltin teoksesta suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin pojat.
Sani Kontula-Webb tunnisti Edelfeltin teoksesta suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin pojat. © Rybinskin valtiollinen historiallinen arkkitehtuuri- ja taidemuseo

Vuonna 2017 taidehistorioitsija Sani Kontula-Webb löysi kadonneeksi luullun maalauksen.

Hän asui tuolloin Helsingissä, teki väitöskirjaansa Pietarin taideakatemiaan ja valmisteli powerpointia luennolle.

Hän kirjoitti Albert Edelfeltin nimen kyrillisillä kirjaimilla venäläiseen Yandex-hakukoneeseen, kuten oli tehnyt monta kertaa ennenkin. Tällä kertaa hakutuloksiin ilmestyi kuva maalauksesta, joka näytti yhtä aikaa vieraalta ja tutulta.

”Päädyin venäläisen Rybinskin valtiollisen taidemuseon sivuille, joilla luki Albert Edelfeltin nimi ja teoksen nimi Lapset. Kun jonkin aikaa tuijotin maalausta, hoksasin, että nuo hassut suoraksi leikatut otsatukat ja pitkiksi jätetyt kutrit olen nähnyt jossain muualla”, Kontula-Webb sanoo.

Hän oli tutkinut Edelfeltin maalauksia, joita tämä oli aikanaan tehnyt Venäjän hoville. Näihin kuului maalaus, joka esitti keisari Aleksanteri III:n veljen, suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin lapsia Kirilliä ja Borista. Teos tunnettiin vain Ateneumissa olevien luonnosten pohjalta.

Sisältö