Valta ja äly

Salla Tykän kuvat kertovat, kuka käskee.

kuvataide 15.02.2019 06:00
Minna kontkanen
Videoteos Untitled (White–Alps) yhdistää alppimaisemaa ja luonnontiedettä.
Videoteos Untitled (White–Alps) yhdistää alppimaisemaa ja luonnontiedettä.

Moni taiteilija kuvaa nuorena henkilökohtaista angstia, josta hän myöhemmin siirtyy kohti yleismaailmallisuutta. Tyypillinen kehityskaari näkyy myös Aurajoen rannalla Wäinö Aaltosen museossa, video- ja valokuvataiteilijan, Kuvataideakatemian professorin Salla Tykän (s. 1973) ensimmäisessä retrospektiivisessä näyttelyssä Suomessa. Näyttelyn on kuratoinut nykyisin Kiasmassa työskentelevä Piia Oksanen.

Tykkä edusti jo alle 30-vuotiaana Suomea Venetsian biennaalissa. Vuonna 2014 hänen videoteoksensa Giant palkittiin Rotterdamin dokumenttifestivaalilla. Teoksen nimi viittaa telinevoimisteluun, ja se rinnastaa täydellisyyteen pyrkivän romanialaisen urheiluvalmennuksen maan totalitaariseen historiaan.

Tässä näyttelyssä Giant on kolmatta kertaa esillä museossa Turussa. Tykälle ominaisen eleettömän estetiikan ja vallankäytön mekanismien pohdiskelujen perusteella sitä voi pitää näyttelyn avainteoksena. Aiemmin esittämätön Untitled (White–Alps) (2019) on ilmapallosta kuvattu alppimaisema. Ääniraidan monologi perustuu luonnontieteilijöiden haastatteluihin Suomessa ja Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksessa CERNissä.

Valinnat
Viini

3 muodikasta alkuviiniä.

Drinkit

Alkoholiton Seedlip on mocktailien ”terävä” vaihtoehto.

Gourmet

Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on herkullista, mutta vaatii leipojalta pitkää pinnaa.

Runot

Miira Luhtavaara laajentaa arkikokemuksia kielen äkkisyvään avaruuteen.

Runokokoelma

Pohdiskelevissa runoissa ihminen on kielensä vanki.

tietokirja

Amerikkalaistoimittajat paljastavat, kuinka Venäjä sai otteen Donald Trumpista.

Avainsanat
Sisältö