Markus Henttosen on the road -kuvat on riisuttu ajasta ja paikasta

Ihmiset ovat eksyksissä omassa ympäristössään.
Kuvataide 10.10.2014 04:30
Mika Minetti
Thunderstorm in Detroit on yksi Henttosen unenomaisista road trip -kuvista. © Markus Henttonen

Lahden Taidemuseossa nähdään iso kattaus Markus Henttosen road trip -valokuvia. Näyttely on nykyään Berliinissä asuvan taiteilijan tähänastisen uran laajin.

Twisted Tales – Road to Hope -sarjan kuvat ovat syntyneen tien päällä: Detroitissa, Los Angelesissa, New Yorkissa ja Berliinissä, ja jokunen otos kuvaajan syntymäkaupungissa Lahdessa. Tosin tätä kaikkea katsoja ei tiedä, sillä Henttonen on riisunut kuvat aikaan ja paikkaan sidotuista viitteistä.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa syntyneistä töistä olen karsinut pois kaiken Amerikka-nostalgian”, taiteilija kertoo.

Näyttelyssä liikutaan dokumentaarisen ja fiktiivisen kerronnan ohuella rajapinnalla, välillä unenomaisissa ja uhkaavissakin tunnelmissa.

Vaikka teosten heijastama maailma vaikuttaa päällisin puolin seesteiseltä, kaikki ei ole uima-altaiden äärellä tai moottoriteiden varsilla kunnossa. Ihmiset ovat eksyksissä omassa ympäristössään, talotkin vähän vinksallaan.

Henttosen töille ominainen melankolia on kuvissa läsnä.

 Kuvat syntyivät haastavassa elämänvaiheessa. ”Meillä oli takana muutto uuteen kotikaupunkiin, ja ihmissuhteissa tuli yllätyksiä. Etsin ulospääsyä. Se onnistui kuvaamalla entistä spontaanimmin.”

Taiteilija kiertää maailmaa vaimonsa Mari Henttosen kanssa. He ovat asuneet myös Barcelonassa ja Rio de Janeirossa. Yhdysvalloissa he viettävät joka vuosi useita kuukausia.

”Vaikka maailma aukenee nopeasti, takaraivossa jyskyttää tunne ulkopuolisuudesta. Ehkä se välittyy kuviini herkkyytenä.”

Twisted Tales -sarjan ohella Lahden Taidemuseossa nähdään Los Angelesissa kuvattu Silent Night. Henttosen uusi valokuvakirja ilmestyy ensi vuonna ja tulee myyntiin yli 40 maassa.

Markus Henttosen valokuvia ja
Kim Simonssonin veistoksia
Lahden Taidemuseossa 17.10.2014–
18.1.2015.