Hyperrealismia Tampereella, käsitetaidetta Mäntässä – Luvassa kuvanveiston brittipop-kesä

Näyttelyt saatiin Suomeen hitaan prosessin seurauksena.

kuvanveisto
Teksti
Minna Kontkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lontoolaistunut australialainen Ron Mueck on niitä taiteilijoita, joiden teokset iskevät myös tavalliseen ihmiseen. Tämän todistaa outoja eläinuutisia ja nuorten aikuisten tee se itse -projekteja esittelevä klikkiotsikkosivusto Bored Panda, jossa Mueckin ”tajunnanräjäyttävien fotorealististen veistosten” kuvat ovat kiinnostaneet satojatuhansia katsojia.

Mueck ei ole ensimmäinen hyperrealistinen kuvanveistäjä, mutta hän on kehittänyt lajityyppiä tekemällä ihmishahmoistaan monimetrisiä. Parhaan pop-taiteen tavoin veistosten pinta on yksinkertainen, mutta ne pysäyttävät ajattelemaan.

”Ihminen tunnistaa tunteen, joka veistoksiin on vangittu, ja mielikuvitus ryhtyy kehittämään tarinaa. Mitä on tapahtunut tätä ennen, entä tämän jälkeen?” tamperelaisen Sara Hildénin taidemuseon johtaja Päivi Loimaala tulkitsee.

Suurimman vaikutuksen Mueck taisi kuitenkin tehdä brittitaiteen suureen takapiruun, galleristi Charles Saatchiin. Art Newsin mukaan Saatchi oli vuonna 1996 käymässä Mueckin taiteilija-anopin työhuoneella ja näki siellä vävypojan tekemiä pienoismalleja. Mueck oli ammatiltaan pienoismallien rakentaja.

Saatchi näki potentiaalin, osti yhden pienoismallin kolmellatuhannella punnalla ja suostutteli tuolloin 38-vuotiaan Mueckin vaihtamaan ammattia kuvanveistäjäksi. Loppu on taidehistoriaa.