Digitaalinen kudonta on nostanut kuvakudokset uuteen suosioon

Muotoilutärpeissä myös punottuja koreja ja laukkuja sekä niskatyyny.

muotoilutärpit
Teksti
Minna Kontkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Inka Kivalo, Suuri miniatyyri 2008
© Johnny Korkman

Gobeliinin tapaan

Digitaalinen kudonta on nostanut kuvakudokset kovempaan huutoon kuin vuosikymmeniin. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä on 4.1.–17.5. neljän taiteilijan ryhmänäyttely, joka keskittyy yksinomaan kuvakudoksiin. Ariadna Donner, Aino Kajaniemi, Inka Kivalo ja näyttelyn ideoinut Soile Hovila työskentelevät perinteisillä kangaspuilla kuva-aiheiden vaihdellessa abstraktioista luonto- ja kaupunkinäkymiin.

Reilut talvieläimet

Helsinkiläinen Mifuko Oy valmistuttaa punottuja koreja ja laukkuja Keniassa Reilun kaupan sääntöihin sitoutuen. Yritys perusti vuonna 2012 myös säätiön, joka auttaa Kenian maaseudun naisvaltaisia artesaaneja ja heidän perheitään. Punostuotteiden lisäksi Mifukon artesaanit valmistavat jakarandapuisia eläinriipuksia, joiden aiheina ovat esimerkiksi tiainen, varis ja metsäjänis.

Pää spiraaliin

Syksyllä kauppoihin saapunut niskatyyny Familon Ergo Breathair erottuu patentoidulla muovispiraalitäytteellään. Täyte on tähän mennessä ollut suosittua muun muassa Japanin sairaaloiden vuodeosastojen tyynyissä, koska se hengittää eikä varastoi lämpöä. Spiraali on päänalusen sisällä kolmena levynä, joita voi madaltaa poistamalla tyynyä.