Kotwica: ”Kolmiodraama on ikivanha aihe”

Kulttuuri 4.2.2008 09:39

”Kolmiodraama on niin hyvä aihe elokuvalle, koska se on yleispätevä, universaali teema. Kolmiodraamoista on kirjoitettu jo 3 000 vuotta”, kiteyttää kuusi filmialan Jussi-palkintoa saaneen Musta jään ohjaaja Petri Kotwica.

Musta jää kertoo, miten kaksi naista ystävystyy taistellessaan samasta miehestä.

Kotwica kertoo Stanley Kubrickin, Krzysztof Kieslowskin ja Mikko Niskasen vaikuttaneen häneen paljon ohjaajana. Mustalla jäällä ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut elokuvana suoria esikuvia.

Elokuvan tuottaja Kai Nordberg pitää filmin menestyksen salaisuutena erinomaista käsikirjoitusta, joka sekin on Petri Kotwican tekemä.

”Tämä filmi kuvaa uskottavasti aidon ystävyyden ja hirvittävän vihan tunteita. Nämä ovat oikeita, inhimillisiä ihmisiä, eivät mustavalkoisia hahmoja”, Nordberg linjaa.

Huomionarvoista on se, että Musta jää pääsi kisaamaan Berliinin elokuvajuhlien palkinnosta ensimmäisenä suomalaisfilminä 18 vuoteen. Naispääosa-Jussin elokuvasta saanut Outi Mäenpää kirjasi nyt nimiinsä jo neljännen Jussi-patsaan.

Jussi-gaalassa jaettiin tällä kertaa harvinainen erikois-Jussi: konkari Åke Lindman pokkasi Betoni-Jussin elämäntyöstään filmin parissa.

”Olen ollut joko näyttelijänä tai kameran takana yli sadassa elokuvassa. Kyllä se on ihan tarpeeksi yhdelle äijälle”, tuumasi filmiuransa päättänyt kotimaisen elokuvan tervaskanto.

Ennakkosuosikki sai tyytyä kahteen pystiin

Jussi-gaalan ennakkosuosikki oli Aleksi Salmenperän ohjaama Miehen työ, joka keräsi 11 ehdokkuutta. Filmi sai lopulta kaksi Jussia, jotka tulivat Tommi Korpelalle miespääosasta ja Jani Volaselle miessivuosasta.

”Ainakin juuri nyt tuntuu siltä, että Suomessa saa olla elokuvia myös maksullisista miehistä”, myhäili Korpela saatuaan juuri käteensä miespääosan Jussi-patsaan.

Miessivuosa-Jussin saanut Volanen puolestaan arvioi, että miehen prostituutiota sivuava Miehen työ on viime kädessä komedia.

Yleisöäänestyksessä vuoden 2007 parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi kipusi Juha Wuolijoen ohjaama Joulutarina. Se sai myös parhaan kuvauksen Jussin Mika Orasmaan työstä kameran takana.

”Lapissa koko ajan yli 30 asteen pakkasessa kuvattu Joulutarina oli todella haastava hanke. Mutta kaikki meni ihmeen hyvin”, huokasi Orasmaa.

Kaksi Jussi-palkintoa sai myös JP Siilin ohjaama filmi Ganes. Hurriganes-yhtyeen tarinasta heltisivät Jussit parhaasta lavastuksesta (Jukka Uusitalo) ja parhaasta puvustuksesta (Helena Paavilainen-Takala).

Dokumenttisarjan Jussikin päätettiin kiistan jälkeen jakaa. Sarjan kahdesta osanottajasta voittajaksi nousi Ari Matikaisen ohjaus Yhden tähden hotelli, joka kertoo laulaja Jorma Kääriäisen tarinan.

Teksti Pertti Mattila (STT)