Yhteiskunta­luokkien välinen kuilu repeää – mutta keskiluokka murehtii vain mitättömiä ongelmiaan

Arvio: Toimittaja-tietokirjailija Asta Leppä ei syyllistä vaan haluaa herätellä ihmisiä.
Kirjat 24.10.2017 18:03
Asta Leppä: Voittajien varjot – elämää eriarvoisten tasavallassa. 215 s. Kirjapaja, 2017.
Asta Leppä: Voittajien varjot – elämää eriarvoisten tasavallassa. 215 s. Kirjapaja, 2017. © Jarmo Wright

Toimittaja ja tietokirjailija Asta Lepän Voittajien varjot kertoo jakautuneesta yhteiskunnastamme ja siitä, miten huonosti rikkaat ja keskiluokka ymmärtävät köyhempien ongelmia.

Leppä on ollut mukana Juho Saaren ja Maria Ohisalon tutkimuksessa yhteiskunnan jakautumisesta. Ennen tätä tutkimusta hän luuli itsekin olevansa erityisen huono-onninen. Tutkimus avasi silmät.

Leppä kuvaa yhteiskuntaluokkien eroja. Keskiluokkaiset erottautuvat vaatteilla, asumisella ja kulttuurivalinnoilla: veistokselliset kampaukset, ripsenpidennykset ja alaselkätatuoinnit eivät ole heidän juttunsa. Kirjat ovat.

Varakkaammilla on voimia pitää julkisivunsa kunnossa ja miettiä loputtomasti ruoka-ainesten yhteensopivuutta. Köyhä keskittyy pärjäämiseen.

Leppä kuuluu keskiluokkaan ja puhuu siitä eniten.

Vyörytys saa keskiluokkaisen lukijan tuntemaan syyllisyyttä – hitto kun asun omistusasunnossa ja lapseni harrastavat klassista musiikkia.

Leppä ei silti pyri syyllistämään. Hän haluaa, että keskiluokka ymmärtäisi tilanteen: suomalaisten enemmistö voi paremmin kuin koskaan, mutta vähemmistöllä menee huonosti.

Voittajia ei voi olla ilman häviäjiä, mutta näkeekö häviäjiä kukaan? Lepän mielestä ei näe. Keskiluokka keskittyy omiin, usein mitättömän pieniin ongelmiinsa.

Yhteiskunnan ilmapiiri on armoton ja pakottaa pitämään omasta hyvästä kiinni. On pakko menestyä. Keskiluokka pelkää putoavansa, ja vaara on olemassa aina.

Jos ihminen putoaa, vaikka sairastuu, eroaa tai jää työttömäksi eikä löydäkään uutta työtä, on vaikea saada kummempaa apua kuin voimien toivotuksia ja halauksia Facebookissa.

On vaarallista auttaa, ettei oma asema vaarantuisi.

 

Asta Leppä: Voittajien varjot – elämää eriarvoisten tasavallassa. 215 s. Kirjapaja, 2017.