Veli voimalla, äiti valolla, sisko vaieten – Onnelliselta näyttävää perhettä repii riipaiseva valtakamppailu

Arvio: Tervetuloa Amerikkaan on kuin viilto kilpailuyhteiskunnassa elävien ihmisten kovaan kuoreen.
Kirjat 18.3.2017 17:08
Outi Hytönen

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan. Suom. Petri Stenman. 96 s. Like, 2017.

Yksitoistavuotias Ellen on päättänyt osoittaa vahvuutensa lopettamalla puhumisen. Päätöksessä pysyminen olisi voitto äidistä ja veljestä.

Lukijalle Ellen on äänessä pienoisromaanin kertojana. Tyttö on rukoillut isän kuolemaa, ja nyt isä on kuollut. Näyttelijänä työskentelevä äiti haluaa pitää perheen ”valoisana perheenä”. Ellenin puhumattomuus tuo valoisaan perheeseen pimeän aukon.

”Toisinaan ajattelin, että minä rankaisin häntä. Että hyökkäsin pimeydelläni kaiken valoisan kimppuun”, Ellen miettii äidistään.

Tervetuloa Amerikkaan on Linda Boström Knausgårdin neljäs teos. Se kilpaili kuuden finalistin joukossa vuoden 2016 Augustprisetistä, Ruotsin suurimmasta kirjallisuuspalkinnosta.

Romaani on kuin viilto kilpailuyhteiskunnassa elävien ihmisten kovaan kuoreen. Kilpailullisuus ulottuu onnelliselta näyttävän perheen sisälle, jossa vallitsee riipaiseva kilpailu vahvimman asemasta. Äiti haluaa olla vahvin valoisuuden kautta, veli voiman ja katseen avulla, sisko puhumattomuuden.

Vaikka Ellen toimii kertojana, hänessä ja koko romaanissa on kuori, jonka sisälle lukija ei pääse. Hetkellinen tarttumapinta ja tunne tilanteen ymmärtämisestä lipsahtavat käsistä. Epävarmuus on läsnä läpi koko tekstin. Jännitteen ylläpitäminen on Boström Knausgårdin vahvinta aluetta. Suomentaja Petri Stenman on tehnyt tekstin parissa tarkkaa työtä. Rytmi toimii ja ilmaisu soljuu luontevasti.

Boström Knausgårdin kerrontatapa on taiturimaista, hienovaraista ja pienin vihjein etenevää. Rivien välit sisältävät paljon, kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

 

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan. Suom. Petri Stenman. 96 s. Like, 2017.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.