Väinö Linna: ”Mihinkään ei väsy niin nopeasti kuin ihmisen suurimpaan haaveeseen, kuuluisuuteen”

SK:n arkistoista: Näin syntyi Tuntematon sotilas.

jatkosota
Teksti
Risto Lindstedt
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Keskiviikkona 3.12.2014 tulee kuluneeksi 60 vuotta Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä. Tuntematon sotilas perustuu Linnan oman yksikön kokemuksiin jatkosodassa. ”Kuvasin romaanissani, miten kymmenet tavalliset miehet kykenivät venymään suurimpiin suorituksiin, mitä ihmiseltä voidaan vaatia, nimittäin kuolemaan”, Linna on sanonut. Romaania on myyty noin 750 000 kappaletta ja sen käsikirjoitusta, vuonna 2000 ilmestynyttä Sotaromaania 72 000 kappaletta. Suomen Kuvalehden jutussa toimittaja Risto Lindstedt kertoo, miksi Linna kirjoitti Tuntemattoman sotilaan ja millainen oli siitä seurannut “kirjallinen jatkosota”.

 

Lomalle lähtevä alikersantti Väinö Linna työntää käsikirjoituksen Yli kahden rajan reppuunsa. Kustantaja on palauttanut sen, pitänyt toki asiatiedoiltaan arvokkaana, mutta käsittelytavaltaan kömpelönä ja kehittymättömänä. Miten muutoin voisi ollakaan? Linna on 22-vuotias, eikä hän ole kirjoittanut kouluaineiden jälkeen kuin muutaman muodollisen kirjeen rintamalta kotiväelle Urjalaan.

Asemasota oli arkipäiväistynyt, ja Linnan komppania on siirtynyt keväällä 1942 Laatokan ja Äänisen väliselle alueelle. Pertjärven kylässä vapaa-aikaa on runsaasti, ja Linna on ryhtynyt kirjoittamaan menneen vuoden kokemuksistaan. Niihin liittyvä viimeisin suuri taistelu on käyty huhtikuussa.

Käsikirjoitus on palautunut jo ennen joulua. Linna ei ole erityisemmin pettynyt. Tavoitteet ovat olleet enemmän käytännöllisiä kuin kaunokirjallisia. Hän on halunnut vähän julkisuutta ja vähän rahaa. Niistä molemmista olisi ollut hyötyä lomilla. Nyt talvella 1943 käsikirjoitus on repussa ja häviää sitten kokonaan kotona Urjalassa.