Rovio uhkaa  kuningatarta

Älykäs dekkari vie Henrik VIII:n hoviin.

Romaani 11.05.2018 06:00
Kaisa Haatanen

C. J. Sansom: Kerettiläinen. Suomentanut Ilkka Rekiaro. 784 s. Otava, 2018.

Brittiläinen C. J. Sansom on koulutukseltaan juristi ja historioitsija, joten lähtökohdat hänen kuningas Henrik VIII:n hoviin ja sen liepeille sijoittuvan Matthew Shardlake -sarjaan ovat otolliset. Nyt suomennettu Kerettiläinen on sarjan kuudes, itsenäinen osa, eikä kirjojen taso ole heikentynyt. Karismaattisen kuninkaan hallinnon vuodet olivat vaiheikkaat, ja tähän taustaan Sansom sijoittaa vauhdikkaan mutta uskottavan dekkarisarjansa.

Keski-ikäinen ja kyttyräselkäinen lakimies Matthew Shardlake on Whitehallin virkamiesten, hännystelijöiden ja hoviväen kuhinassa poikkeus: nöyrä, lojaali ja luotettava mies. Sarjan alussa hän palveli kuninkaan luottomiestä Thomas Cromwellia ja myöhemmin arkkipiispa Thomas Cranmeria. Kahden kirjan verran Shardlaken terävää päätä on tarvinnut kuningatar, kuninkaan kuudes puoliso Katariina Parr.

Kerettiläinen sijoittuu rikosromaanien kannalta herkulliseen aikakauteen. Veristen uskonriitojen vuoksi kukaan ei voi luottaa kehenkään, edes kuningas puolisoihinsa.

Historiallisten romaanien lukeminen kääntyy herkästi kiusalliseksi, jos alkaa vahdata faktoja. Kerettiläisessä ne tarjoavat myös löytämisen iloa. Fleetjoki todella vielä virtasi maan päällä Lontoon läpi, ja Katariina Parr oli oppinut kuningatar.

Sansomin Shardlake-kirjoja voi lukea levollisin mielin. 1500-luvun parempien piirien elämän kuvaus on vivahteikasta ja uskottavaa. Henkilöhahmot ovat lihaa ja verta, olivatpa he sitten fiktiivisiä tai historiasta tuttuja. Väistämättä myös tikarit ja miekat viuhuvat, mutta niin ne oikeastikin viuhuivat.

Valinnat
levy

Manic Street Preachers muistelee menneitä.

näyttely

Koen Vanmechelen risteyttää tiedettä, taidetta ja kanoja.

ELOKUVA

Wes Andersonin maneerit toistuvat animaatiossa.

ooppera

Viisituntinen ritarieepos vie valaistumiseen.

Sarjatärpit

Kolme poimintaa suoratoistopalveluista.

Sisältö