Se Parviainen

Teatterintekijä nousee Jouko Turkan varjosta mainiossa elämäkerrassa.

Tietokirja 13.04.2018 06:00
Markus Ånäs
Valtakunta-näytelmää (1985) myytiin pakettina, johon kuului Jussi Parviaisen tapaaminen ja majoitus Hotelli Pasilassa.
Valtakunta-näytelmää (1985) myytiin pakettina, johon kuului Jussi Parviaisen tapaaminen ja majoitus Hotelli Pasilassa. © TIMO HÄMÄLÄINEN / IS / LK

Erikoiselta kuulostaa, mutta totta se on. ”Vaikka julkisuudessa on ollut muitakin Parviaisia, esimerkiksi keihäänheittäjä Aki Parviainen, niin aina sillä nimellä on viitattu ainoastaan minuun”, teatterintekijä Jussi Parviainen sanoo.

Julkikuvaltaan Parviaisen 2000-luku on ollut synkkä, loanheittoblogin, teinimorsiamen ja mielipuolisen käytöksen ansiosta. Toimittaja Maria Roihan Jussi Parviaisen elämäkerta Jumalan rakastaja onkin aiheellinen päivitys: Parviainen on ollut keskeinen suomalaisen teatteritaiteen uudistaja, niin tekijänä kuin arvostettuna pedagogina.

Vuoden 1987 Oulun teatteripäivien esitys, jossa nuorten esiintyjiien ryhmä kävi yleisön kimppuun räjähtein ja ulostein, teki Parviaisen uralle tuhoa. Kirjassa Parviainen nostaa yhdeksi virheistään sen, että puolusti tekijöitä. Parviainen oli tuolloin Teatterikorkeakoulun kehuttu dramaturgian opettaja. Vaikka hänet usein alennetaan Jouko Turkan käskyläiseksi, Roihan kirjassa oppilaat todistavat toisin: siinä missä Turkka pilkkasi, Parviainen kannusti. Turkka vetäytyi, Parviainen oli läsnä. Lopulta koko ala halusi päästä kaksikosta, eikä Parviaiselle löytynyt enää töitä teattereista.

Valinnat
ROMAANI

Esikoisromaani puristaa sydäntä.

kolumneja

Anna-Leena Härkönen murehtii huumorilla.

ooppera

Trubaduuri-ooppera vaatii ensiluokkaisia laulajia.

TIETOKIRJA

Dokumenttielokuva puhuttaa ja provosoi.

pelitärpit

Avainsanat
Sisältö