Kolme poimintaa lasten- ja nuortenkirjojen hyllystä

Rohkeita esikuvia

Viime vuonna ilmestyi suomeksi maailmalla suosioon noussut Iltasatuja kapinallisille tytöille (S&S), joka sisältää naisten elämäkertoja. Teos on nyt saanut paitsi jatko-osan myös kolme suomalaista variaatiota. Elina Tuomen Itsenäisiä naisia (S&S) on hauskannäköinen ja värikäs. Tekstit ovat sivun mittaisia, ja kirja toimii hakuteoksena. Tove Jansson on mukana kaikissa kolmessa kirjassa. Tuomen kirja korostaa Toven poliittista aktiivisuutta ja rohkeutta.

 

Piilossa ollutta historiaa

Joukkorahoitettu työryhmän teos Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muillekin) (Into) on Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama. Vähemmän tunnettuja nimiä on mukana erityisen monta. Kuka onkaan ratamoottoripyöräilijä Ulla Kulju, arkkitehti Sirkka Liakka, tähtitieteilijä Liisi Oterma tai 1800-luvun lopulla Suomeen adoptoitu Rosa Emilia Clay? Kirjasta löytyvät myös tutut nimet, kuten se Tove Jansson.

 

Tosia satuja

Iida ja Riikka Salmisen kirjan Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S) tekstit ovat pitkähköjä, satumaisia ja alkavat ”Olipa kerran”. Tove Janssonin osio kertoo tarkasti elämästä saaristossa ja muumien synnystä. On toki outoa, että naisten elämäkertakirjoja ilmestyy nyt näin paljon, mutta aiemmin ei ilmestynyt tarpeeksi. Eivätkä nämä kirjat vanhene.

Valinnat
Romaani

Parit kuvaa uhrautuvuutta, intohimoa ja kvartaaleja.

elokuva

Tanskalaisohjaaja kertoo Astrid Lindgrenin kasvutarinan.

TIETOKIRJA

Sapiens-kirjastaan tunnettu historioitsija Yuval Noah Harari sortuu vauhtisokeuteen.

ooppera

Puccinin klassikko syttyy aitoon hehkuun.

KUVATAIDE

Teija ja Pekka Isorättyän koneveistokset ovat inhimillisiä.

levytärpit

Sisältö