Timothy Snyderin kirja ohjeistaa tunnistamaan despoottisen vallan merkkejä

Arvio: Snyder taustoittaa läksynsä, mutta jos niitä katsotaan mottoina, huomataan opetusten tulkinnanvaraisuus.
Kirjat 9.7.2017 14:06

Timothy Snyder: Tyranniasta. 20 opetusta 1900-luvulta. Suom. Matti Kinnunen. 130 s. Siltala, 2017.

Amerikkalaiselta historioitsijalta Timothy Snyderilta on suomennettu kaksi merkittävää ja aihealueensa hyvin tuntevaa tutkimusta, joissa käsitellään Hitlerin ja Stalinin tappopolitiikkaa.

Pikkukirjassa Tyranniasta. 20 opetusta 1900-luvulta Snyder ohjeistaa nykyihmistä tunnistamaan despoottisen vallan merkkejä. Varoittavat esimerkit tulevat tietenkin Hitlerin Saksasta ja Stalinin Neuvostoliitosta. Tyrannian alkuvaiheen piirteitä nähdään Trumpin Yhdysvalloissa, mikä ei yllätä.

Opetukset voi jakaa hyödyllisiin sekä tulkinnanvaraisiin.

On viisasta puolustaa laillisia instituutioita ja kavahtaa puolisotilaallisia ryhmiä. Ammattietiikka tulee pitää mielessä. Oikeusvaltiota kannattelevat oikeusoppineet, eikä lääkäreiden tarvitse valvoa tuhotoimia. Snyder kannustaa lukemaan kirjoja, mikä valitettavasti pitää nykyään erikseen mainita.

Snyder taustoittaa läksynsä, mutta jos niitä katsotaan mottoina, huomataan opetusten tulkinnanvaraisuus. Ajatellaan kehotusta erottautua ja olla mahdollisimman rohkea. Kukapa ei pitäisi itseään rohkeana? Ja ajattelevathan äärioikeistolaisetkin, tyrannian potentiaaliset kannattajat, erottautuvansa massasta.

Eräs opetus suosittelee uskomaan totuuteen ja kaihtamaan propagandaa. Mitä pitäisi silloin ajatella siitä huolestuneesta kansalaisesta, joka pitää Ylen uutisointia propagandarummutuksena ja MV-lehteä totuuden äänenä? Opetukset voivat olla siis liian väljiä ja kääntyä jopa itseään vastaan.

Joskus taas vaarana on, että opetukset vain pöhöttävät kuvaa itsestä oikeamielisenä sankarina.

Mitä Snyderin kirjasta siis opimme? Tarkastele opetuksia myös kriittisesti. 

 

Timothy Snyder: Tyranniasta. 20 opetusta 1900-luvulta. Suom. Matti Kinnunen. 130 s. Siltala, 2017.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.