Tätä et kyllä ikinä usko! Ville Pirinen piirtää outoja tositarinoita

Sarjakuvissa ovat usein liikkeellä nuoret miehet, joille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista arvaamatonta.
Kirjat 15.7.2017 16:52

Yhesti yhes yheksännes paikas (Suuri Kurpitsa 2016). © Ville Pirinen

Ulosteet ja ulostaminen. Viina ja huumeet. Väkivalta ja itsensä vahingoittaminen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kummalliset möläytykset.

Ville Pirisen huiman Yhesti yhes paikas -sarjan viitekehys vetoaa uskoakseni kaikkiin, joiden mielestä huumorin ei pidä olla poliittisesti korrektia.

Suuri Kurpitsa -kustantamon sarjakuva-albumeissa ovat usein liikkeellä nuoret miehet, joille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista arvaamatonta. Erilaisten ihmisten – heidän ilmeidensä ja olemustensa  – kuvaajana Ville Pirinen, 43, onkin mestari.

Pirinen palkittiin Suomen sarjakuvaseuran Puupää-hatulla vuonna 2016. Piristä parempaa suodatinta ja sarjakuvaa otollisempaa formaattia tällaiselle arkipäivän absurdismille on vaikea kuvitella.

Mukana myös toinen ulottuvuus.

Kaikki Yhesti yhes paikas -sarjan tarinat ovat tosia tai ainakin tosina Piriselle kerrottuja. Niissä eivät seikkaile ufot ja avaruushirviöt, vaan ne ovat juuri niitä juttuja, joita muistellaan nousuhumalassa tai muun innostuksen vallassa: ”Et kyllä ikinä usko, mutta…”

Runsaat alku- ja jälkisanat tuovat tarinoihin toisen ulottuvuuden.

Uimahallin notkeimman miehen tragediaa Pirinen käsittelee ymmärtäväisesti, kun taas kirpputorilla iskevä kauhea kakkahätä yllyttää hänet monipolviseen filosofiseen pohdiskeluun.

Yhesti yhes paikas -sarjan kymmenes osa viipaloi ja hahmottaa todellisuutta yhtä tarkasti kuin kaikki aiemmatkin.

Sen kanssa ilmestynyt tanakka kokoelma Yhesti yhes paikas 1-3 (Suuri Kurpitsa 2017) sisältää sarjan ensimmäiset, nyt jo loppuunmyydyt teokset. 

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.