Taidekoulussa

Tehtäviä taiteilijoille ja taiteen harrastajille.

tietokirja
Teksti
Herman Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Taide on yksityisasia ja kaikki tulkinnat yhtä hyviä. Taiteen avulla on kiva latailla akkuja.

Tällainen käsitys on taiteilija-kirjailija Teemu Mäen mukaan kulutuskapitalistinen. Esseeteoksessaan Taiteen tehtävä Mäki selvittää myös omaa kriittistä ja vasemmistolaista taidekäsitystään, sekä paljon muuta.

Mäki esittelee taideteorioita, taiteilijoita ja taideteoksia pohdiskellen ja hedelmällisellä tavalla harhaillen. Tutustumme muun muassa Frankfurtin koulukunnan näkemyksiin ja Paul McCarthyn veistoksiin, joissa kuvataan virheettömällä muotokielellä ihmisten kelvottomuutta.

Mäki näkee taiteella neljä perustehtävää: nautinnon, keskustelun, viisauden sekä tunne-elämän voimistamisen. Taiteesta voi nauttia tietenkin monin tavoin. Ankeasti päättyvä synkkä tarina voi tuottaa suurta mielihyvää. Mäen mukaan olisi tervettä tiedostaa, miksi joku teos vaikuttaa. Taiteilijan puolestaan ei pitäisi liikaa ajatella taiteensa tehoa eikä nöyrtyä todistelemaan hyödyllisyyttään yhteiskunnalle.

Keskustelun ei tulisi olla taiteessakaan itseisarvo. Taiteilijan ei tarvitse kaiken muun lörpöttelyn keskellä keskittyä sytyttelemään uusia keskusteluja. Myöskään yhteiskunnallisuus ei takaa vielä taiteen laatua.

Taide saattaa muovata maailmankatsomusta ja ihmiskäsitystä. Samuel Beckettin kirjallisesta tuotannosta oppii Mäen mukaan esimerkiksi sen, että ihmisten välistä kuilua ei voi ylittää ja kuolevaisuus pitää vain hyväksyä.

Katharsiksen kautta tunne-elämä voi vahvistua, paha muuttua ravitsevaksi. Tunteita hämmentävä taide häiritsee parhaimmillaan tuttuja tulkinnan ja kokemisen tapoja, ehkä johdattaa uusiin.

Entinen kuvataiteen professori Mäki antaa ajattelemisen arvoisia opetuksia.