Taide on pääosassa Joel Haahtelan kymmenennessä romaanissa

Arvio: Alku on hapuileva, mutta tarinan edetessä tuttu kuulaus löytyy.
Kirjat 8.2.2017 19:02
Outi Hytönen

Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat. 301 s. Otava, 2017.

Joel Haahtelan kymmenes romaani on rakkaudentunnustus taiteelle kaikissa muodoissaan. Mistä maailmat alkavat kertoo tarinan Visasta, 1950-luvulla Helsingissä kuvataiteen maailmaan uppoutuvasta nuorukaisesta.

Visa antautuu kutsumukselleen ja päätyy opiskelemaan Vapaaseen Taidekouluun ja Italiaan Bolognan Taideakatemiaan. Hänen parhaita ystäviään ovat taidehistorian suurnimet van Goghista Rembrandtiin, mutta myös äidillä sekä ystäväsisaruksilla Tapiolla ja Helmillä on tärkeät roolinsa.

Mistä maailmat alkavat kertoo paitsi taiteesta myös omistautumisesta, halusta ja palosta. Intohimoiselle, oman juttunsa löytäneelle ihmiselle maailma on valoisa. Visan elämäntarinasta rakentuu herkkä ja lämmin kuvaus itsensä toteuttamisen rohkeudesta ja sen tuottamasta onnesta.

Romaani kasvaa päähenkilö Visan mukana. Alku on hapuileva. Lauseet eivät ole niitä tähtikirkkaita ja lumivalkeita timantteja, joista moni Haahtelan aiempi romaani koostuu.

Tarinan edetessä tuttu kuulaus löytyy, ja loppua kohti teksti tarjoaa yhä useammin kuvia, joihin tekee mieli pysähtyä. Alussa helppolukuinen kertomus rakentuu maistelua ja hitaampaa nautiskelua vaativaksi kaikkien aistien elämykseksi.

Haahtela ottaa taitavasti haltuun Visan maailmankuvan muotoutumisen. Lopussa kertojan silmä näkee arkisia asioita yhä maalauksellisempina. Maailma on värejä ja yksityiskohtia, jotka odottavat taiteilijan tarttuvan niihin. Taivas on ”haalean sinooperi” ja aamun raukea hetki tyyni kuva:

”Hetkeen ympärillä ei ollut mitään, ei päivän ympärille kehkeytyvää odotusta, ei edellisen päivän muruja, vain pelkkä kaunis muoto ja sen ympärillä hiven syksyistä valoa.”

Visa on puhdas ja kiltti. Hänen hahmonsa jää kasvutarinankin jälkeen arvoituksellisen etäiseksi. Romaanin päähenkilöksi voisi yhtä hyvin nimetä taiteen: niin elävänä se näyttäytyy Haahtelan tekstissä ja niin monen ihmisen elämän ja kohtalon se osoittaa.

 

Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat. 301 s. Otava, 2017.