Rinnakkaiset vinkkelit

Pitkät varjot avaa sisällissotaa erinomaisesti.

TIETOKIRJA 27.07.2018 06:00
JYRKI ALENIUS

Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilän Pitkät varjot pui menneisyyttä tuoreesta vinkkelistä. Kirja ei ole Suomen satavuotishistoriikki, vaan olemassaolon syntyhetkien muistamisen politiikkaa ja historiaa.

Pitkät varjot on erinomainen kirja. Tutkimuksista, pamfleteista, muistelmista ja päiväkirjoista ammentava Hentilä onnistuu näyttämään, kuinka vähän yksiselitteistä historiallisissa tapahtumissa, ja varsinkaan niiden kuvailuissa, ylimalkaan on – poliittisesti äärimmäisen latautuneesta yhtä kansaa repineestä sisällissodasta nyt puhumattakaan.

No mikä vuoden 1918 sota sitten oikein oli? Oliko se kapina, luokkasota, kansalaissota, vapaussota, vai olisiko sisällissota kuitenkin paras termi?

Loppupuolen pohdinnoista löytyy Pertti Haapalan kiteytys: ”Jos halutaan leikkiä sodan nimillä, voidaan sanoa, että Suomen sisällissodassa käytiin luokkasotaa, jossa työväestö taisteli kansalaisuudesta, ja sai sen – kiitos valtiollisen vapautumisen, jonka puolesta porvaristo taisteli voidakseen kukistaa kapinan.”

Valinnat
Dekkarit

romaani

Naisten historiaa sodassa ja rauhassa.

levy

Scorpio Man svengaa perinnetietoisesti.

Romaani

Seksuaalisuuden tutkielmissa alistuja komentelee ja naiseksi pukeutuminen on ongelma.

Sarjakuva

Karhutaru ei selitä kalevalaista perinnettä puhki.

muotoilutärpit

3D-tulostettu kävelysilta Porissa, Sarpanevaa museossa ja muotoilua radiossa.

Sisältö