Sinikka Mönkäre muistelee yllättävän katkerasti – Herkkupalana Ilkka Kanerva ja Paula Koivuniemi

Arvio: Patrik Pehkosen kirjoittama elämäkerta kuvaa hyvinvointivaltiota ja nielee ministerin näkemykset purematta.
Kirjat 8.4.2017 16:58

Patrik Pehkonen: Orpotytöstä ministeriksi. Sinikka Mönkäreen tarina. 213 s. Art House, 2017.

Kun tietovisassa kysytään Suomen pitkäaikaisinta naisministeriä, harva politiikan hevijuuserikaan muistaa oikopäätä Sinikka Mönkärettä (sd).

Imatralainen Mönkäre oli 1995–2005 hallituksessa yhtä soittoa yli kymmenen vuotta, mutta hän ei juuri pitänyt ääntä itsestään eikä myöskään tehnyt sellaisia isompia mokia, jotka olisivat nousseet otsikoihin.

Mönkäre ei ole kuitenkaan kiinnostava henkilö pelkästään sen takia mitä hän on tehnyt politiikassa. Hänen tarinansa on myös esimerkki siitä, kuinka Suomessa on voinut päästä omilla lahjoilla ja ympäristön tuella pitkälle vaatimattomistakin lähtökohdista.

Mönkäreen kautta Patrik Pehkosen kirjoittama elämäkerta kuvaa, mitä joskus abstraktilta tuntuva hyvinvointivaltio konkreettisesti tarkoittaa yksittäisen ihmisen kannalta.

Poliitikko-Mönkäreen tarina ei sen sijaan oikein lähde lentoon. Tuntuu kuin Pehkonen olisi tyytynyt pelkkään mikrofonin jatkeen rooliin, kirjaamaan päähenkilönsä muistot sellaisenaan ja yrittämättä edes asettaa niitä laajempiin yhteyksiin.

Mönkäreen kanssa samoista äänistä Imatralla kamppaillut puoluetoveri Sinikka Hurskainen joutuu kirjassa sellaiseen mankeliin, että olisi ollut kiinnostavaa kuulla asioista myös hänen versionsa. Samoin hallitustyöstä syntyy se kuva, että kaikki mitä Mönkäre teki oli oikein ja vääryyksiin syyllistyivät vain muut, erityisesti keskusta.

Herkkupaloina kirjassa on muutama mehevä anekdootti, joita tosin ei dokumentoida sen tarkemmin. Mönkäre tietää muun muassa kertoa, että Ilkka Kanervan (kok) ollessa työministerinä Paula Koivuniemi sisusti ministerin työhuoneen.

Tanja Karpelan (kesk) taas piti kuulemma alun perin liittyä demareihin, mutta hanke meni tarinan mukaan myttyyn, kun kansanedustaja Matti Saarinen ei halunnut itselleen kilpailijaa Uudellemaalle.

 

Patrik Pehkonen: Orpotytöstä ministeriksi. Sinikka Mönkäreen tarina. 213 s. Art House, 2017.