Salla Simukan teos muuttuu kirjaa kääntämällä kauheasta kauniiksi

Philip Pullmanin fantasiat ja uskonnollisten yhteisöjen paineet jatkuvat.

nuortenkirjat 08.02.2019 06:00
outi hytönen

Uusi sarja vauhtiin

Fantasiakirjailija Philip Pullmanin uusi romaanisarja Lyran kirjat taustoittaa 1990-luvun menestyssarjaa Universumien tomu. Vanhemman sarjan päähenkilö Lyra on aloitusosassa Vedenpaisumus (Otava, suom. Helen Bützow) vauva, joka elää jahdattuna ja nokkelan Malcolm-pojan matkassa piilotellen. Suuri tulva vie heidät kauas kotoa. Dystopiaan kuuluvat kansalaisia kaikkialla valvovat järjestöt. Vedenpaisumus on ahmimisikäisen unelma: paksu, vauhdikas ja mukaansatempaava. Moni arvoitus ratkeaa vasta sarjan seuraavissa osissa.

 

Kauheaa, kaunista

Salla Simukan kekseliäällä novellikokoelmalla Sytytä valot! / Sammuta valot! (Tammi) on kaksi etukantta. Kirjan kääntämällä voi valita kauniita tai kauheita tarinoita. Molemmissa tavoitetaan elävästi nuorten tunteita. Rakkaustarinoihin liittyy ujoutta ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta suhteessa ihastuksiin ja omiin vanhempiin.

 

Tukahduttava uskonto

Uskonnollisista yhteisöistä irtautumiseen tartutaan Essi Ihonen tarttuu esikoisromaanissaan Ainoa taivas (WSOY) aiheeseen 17-vuotiaan Ainon näkökulmasta. Aino on jo alaikäisenä lupautunut Armon vaimoksi, vaikka he eivät ole edes koskettaneet toisiaan. Lestadiolaisia yhteisöjä tuntemattomalle romaani on perehdytys vieraaseen kulttuuriin. Tukahduttavan uskonnollisuuden jatkuva suorasanainen kuvaus tosin tuntuu painostavan päälleliimatulta.

Valinnat
tietokirja

Ymmärrämme eläinten viesteistä vain hitusen, hollantilaisfilosofi väittää.

levy

Bob Dylanin omaelämäkerrallisuus on avoin kysymys.

novellikokoelma

Suvereenin kirjoittajan kylmät novellit naurattavat.

Tietokirja

Hakuteos esittelee monen sukupolven lastenkirjojen hahmoja.

elokuva

Moonlight-ohjaajan uutuus on kaunis tragedia.

vehjetärpit

Suunto 9 Baro on sykemittarien pikkujättiläinen.

Sisältö