Kuolleitten suvussa

Riitta Jalosen Tanssikaa! on äärimmäisen henkilökohtainen tarina.

romaani 20.12.2019 06:00
outi hytönen
Riitta Jalonen: Tanssikaa! 205 s. Tammi, 2019.
Riitta Jalonen: Tanssikaa! 205 s. Tammi, 2019.

Joskus fiktiivinenkin kirja tuntuu olevan kirjailijan kannalta niin henkilökohtainen, että siitä ei tekisi mieli sanoa ainuttakaan arvottavaa sanaa. Riitta Jalosen pienoisromaani Tanssikaa! kuuluu näihin kirjoihin.

Romaani on omistettu edesmenneille sukulaisille, joiden lista on pitkä. Kuusi enoa on kuollut nuorina, isovanhemmatkin alle 60-vuotiaina.

Olen elänyt kuolleitten suvussa, mutta tämä kirja on romaani.” Omistuskirjoitusta seuraava lause ei onnistu häivyttämään omakohtaisuuden tuntua.

Kyse on mollivoittoisesta taustahuminasta, joka varjostaa perheen arkea.

Romaanissa suvusta ovat jäljellä enää Elisabeth, isä, äiti ja Viljam-eno. Tarina liikkuu monessa aikatasossa, joten aina ei ole kaikkia heistäkään.

Perhe osaa muuttaa ikävän iloksi, eikä Tanssikaa! olekaan surukirja. Vietetään enojen muistojuhlaa, tanssitaan yhdessä ja kuolleet elävät ikuisesti mukana mielissä. Jäljellä olevat ovat selviytyjätyyppejä.

Kirjan päähenkilö on nuorimman sukupolven edustaja, minäkertojana toimiva Elisabeth, jonka elämässä pois nukkuneet ovat läsnä lapsesta asti.

Riitta Jalonen kirjoittaa lyhyitä, tunnelmallisia lukuja, jotka vangitsevat hetkiä ja elämänviisauksia. Hetket ovat tärkeämpiä kuin juoni tai suuri tarina.

Jalosen edellinen romaani Kirkkaus (2016) sijoittuu 1900-luvun alkupuolen Uuteen-Seelantiin, mutta jostain syystä sen maailma oli helpommin omaksuttava kuin Tanssikaa! -romaanin.

Omakohtaisesta lähtökohdasta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – Tanssikaa! sisältää jotain sulkeutunutta, tavoittamatonta ja etäiseksi jäävää.

Valinnat
muistelmat

Rocktähti-kirjailijan elämäkerran ensimmäinen osa etenee poikavuosien tunnelmista läpimurtoon.

tietokirja

Saksan johtavien ajattelijoiden elämä oli kaukana normaalista.

romaani

Anna-Leena Härkösen henkilöillä riittää paheksuttavaa.

dekkarit

Patrik Berghäll yhdistää historiaa ja fiktiota.

Gourmet

Pohjoiskalotin raaka-aineet hurmaavat yhä useammassa helsinkiläisravintolassa. Lapissa ravintoloiden taso nousee.

Kirjat

Vaikka kirjan aihe olisi mikä, Antti Heikkinen kirjoittaa aina omasta elämästään.

Sisältö