Huimapäiden tarinoita

Rohkeiden naisten elämäkerrat jatkuvat.

tietokirja 06.09.2019 06:00
Outi Hytönen
Päivi Laitinen: Reissunaisia. 383 s. Tammi, 2019.
Päivi Laitinen: Reissunaisia. 383 s. Tammi, 2019.

Rohkeiden naisten elämäkerrat ovat nyt muotia. Toimittaja Päivi Laitinen innostui oman pyöräilymatkailuharrastuksensa kautta reissunaisista ja kokosi kymmenen naisen tarinat yksiin kansiin.

Laitisen kannalta harmi, mutta Mia Kankimäki ehti juuri kertoa useamman näistä ainutlaatuisista elämäntarinoista hulvattomassa kirjassaan Naiset joita ajattelen öisin (2018) vielä Laitista vetävämmällä tyylillä. Maailmanmatkailun edelläkävijöiden Isabella Birdin, Mary Kingsleyn ja Nellie Blyn tarinat löytyvät molemmista kirjoista. Laitinenkin tavoittelee keveyttä, mutta kirjoittaa toimittajamaisen reportaasimaisesti.

Kymmenen minielämäkerran valikoima on kuitenkin kokonaisuutena hauska yhdistelmä. Tarinoista kasvaa lähes koko maapallon kattava verkko, jossa seikkailijattaret risteilevät merillä, autiomaissa ja vuoristoissa.

Kansainvälisten tähtinimien joukossa mielenkiintoinen nosto on Helinä Rautavaara, jolle Laitinen on antanut lisänimen ”kulttuurien keräilijä”. Rautavaara aloitti maailmanmatkailun 1950-luvulla. Hän tuli tunnetuksi villeistä liftausmatkoistaan, joista raportoi Seurassa. Rautavaara seikkaili Aasiassa ja Afrikassa ennen kuin löysi tosirakkautensa Brasilian.

Loppuun Laitinen on tehnyt loistovalinnan. Viimeinen tarina kertoo nykyseikkailija Rosie Swale Popesta (s. 1946), joka miehensä kuoleman jälkeen päätti ottaa elämästä kaiken irti, juoksi maailman ympäri, myi paluunsa jälkeen talonsa ja viettää nykyään nomadin elämää juoksurattaiden kanssa.

Swale Popen tarinaa voi pitää näyttönä siitä, miten ihmisen on keksittävä aina vain erikoislaatuisempia suorituksia myös matkailun alalla. Toisaalta se on paluu alkuperäiseen. Laivojen, junien ja autojen uutuudenviehätys ja vauhdin hurma ovat taas vaihtuneet omiin jalkoihin ja hitaaseen kiiruhtamiseen.

Valinnat
ooppera

Reininkulta kutsuu Richard Wagnerin jumalhämärään. Anna Kelon ohjaus tenhoaa alkusoitosta lähtien.

elokuva

dekkarit

Taavi Soininvaaran jännitys etenee Lähi-itään, Jarkko Stenius tihkuu testosteronia.

levy

Botswanan hevarit ovat ylpeitä alakulttuuristaan.

musikaali

Suurmusikaali Pieni Merenneito on tulvillaan silmänruokaa.

levytärpit

Toivo Kuula oli myös pianosäveltäjä.

Sisältö