Valtakunnan verkossa

Radiomafia oli Ylen  vastaisku paikallisradioille.

tietokirja 25.01.2019 06:00
Tero alanko
Pentti Kemppainen: Radiomafia – isku vyön alle. 294 s. Into, 2018.
Pentti Kemppainen: Radiomafia – isku vyön alle. 294 s. Into, 2018.

Ilman paikallisradioiden läpilyöntiä Yleisradion suuri kanavauudistus olisi luultavasti jäänyt tekemättä. Ylen kanavilla oli kovin vähän nuoriso-ohjelmia ennen Radiomafiaa, mutta tokkopa se olisi ollut hallintoneuvoston kökkötraktorien mielestä riittävä syy kokonaan uuden kanavan perustamiselle.

Kesällä 1990 startanneen Radiomafian tehtävä oli panna kampoihin paikallisradioille. Kun Radiomafia aloitti, Ylen kanavien kuuntelu kasvoi ja kaupallisten radioiden nousu pysähtyi.

Ensimmäiset neljä vuotta ohjelmapäällikkönä toimi Pentti Kemppainen, jonka kirja kanavan perustamisesta ja alkuvaiheista on asiallinen ja selkeä. Tosin se kaipaisi lisää ikkunoita radiomaailmaa ympäröineeseen yhteiskuntaan. Suomea painoi 1990-luvun alussa lama, mutta tapahtui täällä paljon muutakin.

Kaikki eivät nähneet Radiomafiaa tarpeellisena saati tarpeeksi laadukkaana. Jopa Helsingin Sanomat, kaupallisen Radio Ykkösen eräs toimilupayhtiö, kitisi: ”Valtakunnalliselle radioverkolle pitäisi asettaa kunnianhimoisemmat ja laajemmat ohjelmapoliittiset tavoitteet.”

Valinnat
Dekkarit

Raidin paluuta kannatti odottaa kuusi vuotta.

musiikki

Helsingissä juhlistetaan renessanssin kohtaloita.

Elokuva

Miia Tervon esikoisdraama löytää hienon sävyn.

Tietokirja

Hitlerin valkyriat lensivät Berliinin taivaan yllä.

kuvataide

Paul Osipow, 79, haluaa vain maalata.

viinitärpit

Hapokas ja mineraalinen riesling sopii bliniviiniksi. Tykötarpeillakin on merkitystä.

Sisältö