Hyväksytyn tuolle puolen

Arto Annila haastaa nykyfysiikan maailmankuvan.

tietokirja
Teksti
Jyrki Alenius
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Arto Annila: Kaiken maailman kvantit. 472 s. Vastapaino, 2019.
Arto Annila: Kaiken maailman kvantit. 472 s. Vastapaino, 2019.

Helsingin yliopiston biofysiikan professorina 15 vuotta (2001–2016) työskennellyt Arto Annila esittää fysiikan tarjoamaan maailmankuvaan isoja tarkistuksia. Kvanttiparadokseja vilisevä nykyfysiikka on Annilan mukaan hakoteillä, koska se ei ole tarjonnut aitoa ymmärrystä siitä, mistä todellisuudessa on kysymys: ”Selitysten, ollakseen selityksiä, täytyy olla olevaista ja kokemamme mukaista, vaikkemme sitten pääsisikään kvanttia syvällisemmin käsiksi todellisuuteen.”

Kaikkeuden perusosasia ovat Annilan mukaan valokvantit. Kaikki on valoa. Pimeys on valoa. Avaruuden tyhjiö ei Annilan mukaan ole tyhjä, vaan koostuu valokvanttipareista, joissa yhden fotonin aallonharja täyttää toisen fotonin aallonpohjan – syntyy pimeys.

Annilan teoria vaihtaa fysiikan maailmankuvan palikat uusiin. Kun hiukkaset ja tyhjiöt ovat kvantteja, luonnon neljä perusvoimaakin voidaan selittää kvanttien pohjalta. Esimerkiksi gravitaatio ilmenee juuri tyhjiön kvanttipareina. Sen sijaan nykykosmologian suosikkeja, pimeää energiaa ja pimeää ainetta, ei Annilan mukaan ole olemassa.

Koemme ajan etenevän. Silti oppikirjoissa sanotaan, että hiukkasten mikroskooppisessa maailmassa fysiikan lait eivät riipu ajan suunnasta.” Aikakin kytkeytyy valokvantteihin. Ajan kuluminen on kvanttien virtaa.

Fysiikan vallitseva maailmankuva tarjoaa Annilan mukaan matemaattisesti hienostuneen mutta omituisen, paikoin selittämättömän kuvan todellisuudesta. Se ei Annilan mukaan vastaa havaintojamme, koska sen pätevyyttä mitataan lähinnä sillä, kuinka hyvin se sopii matemaattisiin malleihin.

Tieteessä tapahtuu. Joskus tapahtuu niin, että tieteilijä irtisanotaan, koska hänen esittämänsä näkemykset kurkottelevat liiaksi yleisesti hyväksytyn tuolle puolen tai ulottumattomiin. Näin kävi pitkään professorina toimineelle Annilalle, joka nelisen vuotta sitten irtisanottiin tehtävästään. Jotakin hyvääkin seurasi. Kaiken maailman kvantit on itsenäisen ajattelun, kirjallisen selkeyden, luonnontieteellisen osaamisen ja filosofisen perehtyneisyyden voimannäyte. Sitä voi suositella kaikille tieteellisen maailmankäsityksen perusteista kiinnostuneille.

Olipa Annila sitten oikeassa tai väärässä, niin aina hän perustelee näkemyksensä sivistyneesti, taidolla ja innolla. Teoksen lopusta löytyy liite niille, joita Annilan ajattelun matemaattinen puoli kiinnostaa.