Popnero Brian Wilson kuulee päässään pelottavia viestejä ja monikerroksisia musiikkisovituksia

Arvio: Wilsonin omat muistot tuovat vain vähän uutta monesti kuultuihin tarinoihin.
Kirjat 27.5.2017 14:43

Brian Wilson: Valoa ja varjoja. Suom. Ari Väntänen. 350 s. Like, 2017.

Beach Boysin Pet Sounds -albumia (1966) pidetään yhtenä maailman parhaista poplevyistä. 23-vuotias Brian Wilson äänitti sen studiomuusikoiden kanssa, kun muu yhtye kiersi maailmaa.

Myös Wilsonin SMiLE-albumi on myyttisessä maineessa. Wilson sävelsi sitä olohuoneeseensa rakennetussa hiekkalaatikossa, muusikot pukeutuivat palomiehen kypäriin ja niin edelleen.

Wilsonin, 74, omat muistot tuovat vain vähän uutta monesti kuultuihin tarinoihin. Iso osa Valoa ja varjoja -kirjasta on viihdyttävää rupattelua, ei kovin analyyttista tai muuten erityistä.

Muistelmat on haamukirjoitettu pitkien puhelinhaastattelujen pohjalta. Olisi kiva tietää, miten iso osa materiaalista on kaivettu muista lähteistä.

Wilsonin huumeiden käyttö oli 1960-luvunkin mittakaavassa yletöntä. Kirjassa huumeista ei juuri puhuta, vaikka ne lienevät Wilsonin mielenterveysongelmien keskeinen aiheuttaja.

Wilson kuulee päässään sekä monikerroksisia musiikkisovituksia että pelottavia viestejä. Nuo äänet ovat vaikuttaneet popneron elämään ratkaisevasti ja tuhoavasti.

Valon ja varjojen pääteemat ovat Wilsonin luovin jakso 1960-luvun puolivälissä ja hänen suhteensa psykologi Eugene Landyyn.

Wilson oli täysin tohtori Landyn vallassa. Lähipiiri heräsi tilanteeseen, kun testamenttia muutettiin siten, että Landysta tuli suurin edunsaaja.

Wilsonin veti psykologin pauloista nainen, jonka hän tapasi sattumalta autokaupassa. Nykyisin Melinda Ledbetter on Wilsonin vaimo ja manageri. 

 

  Brian Wilson: Valoa ja varjoja. Suom. Ari Väntänen. 350 s. Like, 2017.