Ponku, Peetu ja helppo nakki on haparoivan lukijan ensimmäinen kirja

Puhuva Ponku-koira innostaa lukemaan.
Kirjat 23.7.2016 04:30
Aira Savisaari & Mimmu Tihinen: Ponku, Peetu ja helpponakki. 144 sivua. Karisto 2016.

Aira Savisaaren ja Mimmu Tihisen kirja lupaa opettaa huterasti lukevia lapsia lukemaan lisää. Tämähän osui. Meillä lapsi oppi lukemaan puolisen vuotta sitten, mutta yli kolmen sanan lauseita hän ei ole halunnut edes yrittää lukea, saati sitten liian pitkiä sanoja. Kokeillaan kiinnostaisiko tämä!

Ponku on koira, joka osaa puhua. Puhetta kaikki eivät ymmärrä, mutta ekaluokkalainen Peetu ja jotkut muutkin kirjan ihmishahmot ymmärtävät. Ponku ja Peetu perustavat etsivätoimiston ja seikkailevat koulumaailmassa. Kirjan on kuvittanut Lotta Kauppi. Etsivätoimiston ensimmäinen tehtävä on kadonneen keittokirjan arvoitus.

Lukemaan opetteluun kirja toimii hyvin. Lauseet ovat enimmäkseen hyvin lyhyitä, sellaisia, joihin aloittelijakin jaksaa tarttua. Lyhyet lauseet pienikin lukija ymmärtää. Kirjassa on sarjakuvamaisia kuvia ja kuvissa usein helposti luettavia puhekuplia. Joitakin sanoja on tavutettu ja siellä täällä on tekstikatkelmia tikkukirjaimilla. Kirja sopii hyvin yhdessä vanhemman kanssa luettavaksi niin, että vanhempi voi välillä pyytää lasta lukemaan helppoja lauseita. Miksei ensimmäiseksi omaksi lukukirjaksikin jo pikkuisen paremmin lukeville.