Outouden ytimessä

Michael Palin havainnoi Pohjois-Koreaa ytimekkäästi ja hauskasti.

Michael Palin: Pohjois-Korean päiväkirja. Suom. Päivi Paju. 172 s. Minerva, 2020.
Michael Palin: Pohjois-Korean päiväkirja. Suom. Päivi Paju. 172 s. Minerva, 2020.

Matala, resonoiva värähtely tuntuu tulevan kaikkialta ympäriltä. Outo, synteettinen ääni on kuin Brian Enon ambientmusiikkia. Näin kuvailee Michael Palin ensimmäistä herätystään Korean demokraattisessa kansantasavallassa.

Musiikki herättää Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa joka aamu, halusi maailmanmatkaaja säveltervehdystä tai ei. Kiusallinen pakkosyöttö on samalla eksoottista.

Koomikkoryhmä Monty Pythonista tunnettu Palin on tehnyt matkailuohjelmia 1980-luvulta lähtien. Palin vieraili Pohjois-Koreassa keväällä 2018. Matkailuohjelman kuvausten ohella hän piti päiväkirjaa. Teksti on ytimekästä ja jouhevaa. Valokuvat syventävät havaintoja. Palin suhtautuu kokemaansa kuivalla huumorilla, näkemäänsä punniten ja lavastusta aina epäillen.

Pohjois-Korea yllätti maailmankiertäjän kontrasteillaan. Pastellinsävyisen Pjongjangin julkirakennukset, muistomerkit ja paraatitiet ovat mahtipontisen moderneja, rakennettiinhan kaupunki kokonaan uudelleen amerikkalaisten 1950-luvun pommitusten jälkeen. Lumisen Baekduvuoren liepeillä iskurityöläiset rakentavat kaupunkia korpeen käsipelillä. Viralliset oppaat tasapainoilevat selityksineen ääripäiden välillä, kasvojen menetystä kammoten.

Valinnat
Elokuva

Woody Allenin uudet teokset julkaistiin vähin äänin.

Tietokirja

Minä yksin -kirja on Donald Trumpin valtakauden perusteellinen selonteko.

Romaani

Päivien loppu on ison mittakaavan kirjallisuutta.

sarjakuva

Timo Ronkainen on Aku Ankan analysoinnin konkari.

Sarjatärpit

Leif G. W. Persson on perinteisen laadun tae.

Sisältö