Taiteilijan lokikirja

Ellen keskittyy Firenzeen.

ROMAANi 16.03.2018 06:00
Outi Hytönen
Pirkko Soininen: Ellen. 189 s. WSOY, 2018.
Pirkko Soininen: Ellen. 189 s. WSOY, 2018.

Pirkko Soinisen romaani on alaotsikoltaan ”Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja”. Suomen taiteen ekspressionismin uranuurtajiin kuulunut Thesleff vietti Italiassa eripituisia jaksoja vuosina 1894–1939. Nimensä mukaisesti päiväkirjaromaani sisältää merkintöjä vain Firenzen jaksoilta.

Firenzessä Thesleff nautti yksinäisyydestä ja työlle omistautumisesta. Hänen perheeseensä kuuluivat äiti ja siskot, jotka olivat toisinaan mukana matkoilla. Päiväkirjamerkinnöissä seurataan heidänkin kuulumisiaan.

Moneen otteeseen käsitellään naistaiteilijana olemista, nälkää ja ruokanautintoja, kaukoihastus Gordonia ja tietenkin maalaamista.

Vuodet vilisevät kirjan sivuilla, ja vaikka kaikki päivämäärät ovat Firenzen jaksoilta, tulee Thesleffin koko elämä pääpiirteittäin tutuksi. Osin se on teennäistä. Jos Thesleff ei vieraillut useampaan vuoteen Firenzessä, viittaa Soininen välillä tapahtuneisiin matkapäiväkirjan merkinnöissä aivan kuin Thesleff tekisi koontia elämästään juuri Italiassa ollessaan. Matkalla oleminen tuo kuvaukseen keveyttä ja etäisyyttä, kun taiteilija on kaukana velvollisuuksistaan.

Valinnat
Romaani

Laulajista, soittajista ja rakastamisesta.

TIETOKIRJA

Helsingin Sanomain toimituksesta nousi vastavoima Erkkojen patruunavallalle.

ELOKUVA

Greta Gerwig ohjasi terävän kasvutarinan.

SARJA

Mindhunter on hyytävä, kiehtova ja osittain totta.

MUOTOILUTÄRPIT

Avainsanat
Sisältö