Kun rakkaus on riippuvuutta

Parit kuvaa uhrautuvuutta, intohimoa ja kvartaaleja.

Romaani 14.09.2018 06:00
outi hytönen

Pirjo Hassinen: Parit. 299 s. Otava, 2018.

Kuudestoista Pirjo Hassisen romaani kuvaa rakkaussuhteita, jotka eri muodoissaan kasvavat tukahduttavaksi riippuvuudeksi. Kolmeen osaan jaettu tarina seuraa Grahnien varakasta jyväskyläläistä perhettä viiden sukupolven aikana.

Tarinan ei voi sanoa alkavan vuodesta 1938, josta hypätään Leenan ja hänen keuhkosairaalaan joutuneen äitinsä tilanteeseen, sillä jo aiemmat tapahtumat vaikuttavat siihen, millaiseksi jälkipolvien elämä muodostuu.

Ei alkua eikä loppuakaan, sillä kirja päättyy Leenan lapsenlapsen Ainon ja hänen miehensä Markon suhteen kuvaukseen vuoteen 2018. Välissä pysähdytään Ainon vanhempien suhteen kariutumiseen.

”Uhrautuvaisuus” ja ”Intohimo” ovat kahden ensimmäisen osan otsikot. Kolmannen nimi ”Kvartaalit” kuvaa Ainon ja Markon suhteen löyhässä hirressä roikkumista. Sitoutuminen on Ainolle vaikeaa, kun taas Markon onni on täysin riippuvainen Ainon päätöksistä.

Hassinen luo vahvoja, eläviä henkilöhahmoja ja punoo kokonaisuuden, jossa traumat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Samalla sukelletaan varakkaan perheen sileän kuoren alle.

Ihmismieliä avatessaan eläytymiskykyinen kirjailija luo paikoin täydellisen kauniita, hienovireisiä hetkiä. Toisin paikoin selostetaan liikaa, ja kielikuvat yltyvät välillä liiankin mahtaviksi. Parit on koko ajan täynnä suuria tunteita.

Parit ei ole unohtumattoman upea teos, mutta mukava lukuromaani se on. Tarina vetää ja konstailematon kieli luistaa. Tapahtumien näyttämönä toimii Jyväskylän maisema, jonka muuttuminen vuosien saatossa tulee esille romaanissa. Rakkaus ja riippuvuus ovat raskas yhdistelmä, mutta tekstissä pilkahtelee myös iloa ja valoa.

Valinnat
lasten- ja nuortenkirjat

elokuva

Tanskalaisohjaaja kertoo Astrid Lindgrenin kasvutarinan.

TIETOKIRJA

Sapiens-kirjastaan tunnettu historioitsija Yuval Noah Harari sortuu vauhtisokeuteen.

ooppera

Puccinin klassikko syttyy aitoon hehkuun.

KUVATAIDE

Teija ja Pekka Isorättyän koneveistokset ovat inhimillisiä.

levytärpit

Sisältö