Pieni kirjapuoti Pariisissa on palkittu romaani – Kolkko pohjoinen tunteettomuus saa moitteita

Arvio: Eteläranskalaista ruokaa ja ihmisten ihanuutta Nina Georgen tapaan.

kirjallisuus
Teksti
Kaisa Neimala
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Saksalaisen Nina Georgen romaani Das Lavendelzimmer kuuluu takaliepeen mukaan saaneen Saksassa kaksikin kirjapalkintoa, DeLiAn ja Glauserin. DeLiA on viihdekirjallisuuspalkinto, hyvän rakkausromaanin tunnustus, ja Glauseria jaetaan rikosromaaneille. Glauserin Nina George lienee saanut jostain muusta teoksesta. Dekkari tämä kirja ei ole.

Teos kelpaisi kyllä käyttöön alkuperäisellä nimellään. Erikielisiin käännöksiin näkyy sepitetyn Laventelihuonetta houkuttelevampi nimi, joka ilmeisesti nojaa toiseen pieneen myymälämenestyjään. Kertomuksen kirjakauppa ei ole erityisen pieni, vaan hämmästyttää monipuolisuudellaan, viihtyisyydellään ja kirjakauppiaan innostuneella asiantuntemuksella. Laivakissat ovat iloisesti nimeltään Kafka ja Lindgren.

Laivaan rakennettu kauppa, kaunokirjallisuusapteekki, viihtyy Pariisissa vain parin alkuluvun ajan. Sitten kirjakauppias Jean Perdu irrottaa sen laiturista, jossa se on viipynyt kaksikymmentä vuotta, käynnistää dieselmoottorin ja suuntaa matkan jokia ja kanavia myöten etelään. Eteläisen Ranskan laventelipeltojen, ihmisten ja ruoan ihanuus on teoksen keskeistä kerrottavaa. Pariisilaisten kolkko pohjoinen tunteettomuus moititaan moneen kertaan.

Kirjakauppiaan rakkaudet saavat rinnalleen muutaman muun vahvan lemmen. Rakkauskirjapalkintonsa teos on hyvinkin ansainnut. Erityiskiitoksen se ansaitsee uutterasta kaunokirjallisuuden propagoinnista. Tosin Jean Perdun ”Kaunokirjallisuuden ensiapupakkauksen” kirjat rajaavat suuren osan maailmaa, jopa Eurooppaa, lukemattomiin.