Philip Teir ja porvarisperheen häiriintynyt elämä – Ihmiset ja heidän ongelmansa jäävät ääriviivoiksi

Arvio: Teirin toinen romaani on esikoista totisempi.

ilmastonmuutos
Teksti
Herman Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomenruotsalaisen kulttuuritoimittajan Philip Teirin ensimmäinen kaunokirja Talvisota. Avioliittoromaani oli tapakomedia porvarisperheestä.

Toisessa romaanissa Tälla tavalla maailma loppuu katsotaan myös porvarisperhettä, mutta totisemmin.

Tavaratalon it-päällikkö Erik, kirjailija Julia sekä heidän lapsensa Anton ja Alice viettävät kesää sukuhuvilalla meren rannalla. Kaikkia hämmentää pikkasen. Erik salaa juuri saamansa potkut. Julia miettii onko parisuhteessa yksin. Anton tajuaa, että asioita voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Alicen kuukautiset ovat alkaneet.

Hämmennystä lisää naapurin radikaali ekokommuuni, Liike, jossa valmistaudutaan ilmastonmuutoksen jälkeiseen maailmaan. Erik innostuu yhteisön vapaamielisyydestä. Juliaa epäilyttää, mutta hän löytää yhteyden Liikkeen johtajan naiskumppanin kanssa. Alice ihastuu johtajan poikaan.

Kaava on tuttu: tasapainoiseksi luultu porvarillinen elämä ehkä järkkyy, syksyllä kaikki voi olla toisin.

Hippilahkolaisuutta parodioidaan lempeästi ja kritisoidaan totunnaisella tavalla. Raikkaalta näyttävä elämäntapa saattaa kätkeä jopa moraalittomuutta.

Teirin romaani on hillitty, mikä näkyy hyvässä ja pahassa. Tunnelmia luodaan keskittyneesti ja Teirillä on esteettistä silmää. Ihmisiä ja heidän ongelmiaan kuvataan kuitenkin samalla ulkokohtaisuudella. Ne jäävät ääriviivoiksi.

 

Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu. Suom. Jaana Nikula. 287 s. Otava, 2017.