Välähdyksiä puhekielestä

Sehän on murretta! tarjoaa sekalaista mutta viihdyttävää kielioppia.

tietokirja 14.02.2020 06:00
virpi alanen
Erkki Lyytikäinen: Sehän on murretta! 248 s. Gaudeamus, 2020.
Erkki Lyytikäinen: Sehän on murretta! 248 s. Gaudeamus, 2020.

Suomen murteiden kenttätutkijana elämäntyönsä tehnyt, nykyisin jo eläkkeellä oleva mutta kirjoittajana aktiivinen Erkki Lyytikäinen on koonnut uusimpaan kirjaansa murteisiin liittyviä havaintojaan ja muistojaan eri puolilta Suomea.

Sehän on murretta! on melko suppea ja sisällöiltään sekalainen mutta sangen viihdyttävä kirja. Suomen kieliopista ja murteista kiinnostuneelle se on kevyttä ja hauskaa, silti sivistävää luettavaa.

Lyytikäinen ottaa aiheensa moniaalta. Hän muun muassa opettaa nopeat perusteet Agricolan kielen lukemiseen, tarkastelee lounaisperäistä tapaa viitata eläimiin hän-pronominilla, pohtii panna-verbin häveliäisyyssyistä johtuvaa romahdusta ja hauskuttaa sinkku-sanan kinkku-merkityksellä, joka on ruotsin skinka-sanan perua.

Useimmissa teksteissä Lyytikäinen lähtee ruotimaan yksittäistä sanaa. Mitä on räytyminen? Ennen saattoi räytyä voi tai tuli, nykyisin lähinnä sydän. Entä mistä tulevat sanat etsikko tai talikko, millainen on itämurteiden liudennus tai mihin h-kirjain oikeasti Peräpohjolan murteessa kuuluu? Miksi poliitikko käyttää esiintymistensä tehokeinona yleisgeminaatiota eli kaksoiskonsonanttia?

Paikoin Lyytikäinen kertoo omia ammatillisia muistojaan, perhemuistojaan ja havaintoja omasta taustastaan Kymin murteen puhujana. Omakohtaisuus on pikantti lisä, joka viestii, että tutkija elää rakkaan, varioituvan kieliyhteisön sisällä. Kirjasta välittyy innostunut ja utelias suhde kieleen. ”Mikään elävä kieli ei pysy paikallaan”, tutkija toteaa. ”Kaikki kielet muuttuvat hitaammin tai nopeammin.” Murretutkijoiden nauhureille on taltioitunut paitsi kielellisesti arvokkaita aineistoja myös ainutlaatuisia vanhan kansan kohtaamisia, lukuisia kertomisen arvoisia muistoja.

Valinnat
novellikokoelma

Esikoisteos läpäisee venäläisen mielenmaiseman kuin röntgenlaite.

muistelmat

1990-luvun Virossa pesupulverikortilla saattoi saada vodkapullon tai makkaraa.

lasten ja nuorten kirjat

Janina Ahlfors ja Minna Honkasalo havainnollistavat, mitä museoiden maailmassa voi tehdä.

musiikki

Radiopuhelimet tekee kaiken omilla ehdoillaan.

musiikki

Musiikki vei Kaisa Mäensivun Hämeenlinnasta New Yorkiin.

levytärpit

PK Keräsen Serobi Songs on koskettava, tyylikäs ja hieman tavallinen.

Avainsanat
Sisältö