Saa katsoa

Marke Ahonen havahtui siihen, että linnut ovat koko ajan läsnä.

Tietokirja 13.01.2022 18:00
Kimmo Rantanen
Marke Ahonen. © Heli Blåfield

Kuka vain voi koska vain ja missä vain katsella lintuja. Eikä kannata väheksyä niitä kaikkein tavallisimpia: puluja ja lokkeja, naakkoja, variksia ja harakoita, sillä ennakkokäsitykset ja mielikuvat hämäävät.

”On aina yhtä iso elämys seurata tavallisista tavallisimpien lintujen elämää”, Marke Ahonen toteaa ja kertoo omasta vuodenvaihteen havainnostaan.

”Meillä on ollut pihapiirissä isoja räkättirastasparvia. Se on ihan eri lintu talvella kuin kesällä, arka ja varovainen. Upean näköinen lintu.”

Ahoselta ilmestyi viime vuoden lopulla kirja Lintujen katselemisen taito. Siinä ei perehdytä lajimäärityksen nippelitietoihin vaan ylistetään lintujen katselua puhtaan katselun näkökulmasta. Se on lintuharrastuksen ydintä.

Toki linnut voi tunnistaa äänestä, mutta useimmiten lajimääritys tapahtuu silmin tehtävin havainnoin.

 

Ahonen on filosofian tohtori ja klassisen filologian dosentti. Hän sai viime vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon antiikin lääketiedettä käsittelevästä teoksestaan Oopiumia ja ajatusharjoituksia (Gaudeamus, 2020).

Lintuharrastuksen Ahonen aloitti viitisen vuotta sitten. Hän havahtui siihen, että linnut ovat koko ajan läsnä, vaikka niitä ei huomioi. Ne jakavat kanssamme saman maailman, mutta elävät omaa elämäänsä.

”Olen asunut samoilla kulmilla Helsingissä sekä lapsena että aikuisena. Elänyt melkoisessa lintuparatiisissa, vaikka en ole sitä aiemmin tajunnut. Kun ryhdyin kuuntelemaan ja katselemaan lintuja, ympäristö avautui uudella tavalla. Se oli hämmentävä kokemus.”

Kesäisestä lintujen laulun synnyttämästä äänimatosta alkoi erottua eri lajeja ja laulajat saivat tunnistettavan ulkomuodon. Eivät linnut talvellakaan katoa, vaikka suurin osa lähteekin muutolle.

”Jokainen talvi on erilainen. Yhtenä talvena pihassa oli paljon tilhiä, toisena järripeippoja, nyt räkättirastaita.”

Piha ja lähialueet ovat avainsanoja Ahosen harrastuksessa ja hänen kirjassaan. Ei tarvitse lähteä kauas voidakseen katsella lintuja. Aloittaa voi vaikka katsomalla ikkunasta ulos.

 

Lintuharrastus mielletään usein virheellisesti pelkästään lintujen bongaamiseksi. Se tarkoittaa sitä, että mennään katsomaan tiettyä lintuyksilöä, jonka tiedetään olevan tietyssä paikassa.

Bongaaminen on eräänlaista keräilyä, sen laskemista, montako lintulajia näkee esimerkiksi vuoden aikana. Ahosta tämä ei kiinnosta. Hän etsii elämyksiä ja satunnaisia kohtaamisia.

Lintuja katsoessaan ihminen ei ole toimija vaan tarkkailija, joka havainnoi eikä voi muuttaa mitään näkemästään.

”Lintujen katsominen ja seuraaminen on niin intensiivinen kokemus, että siinä hetkellisesti minä katoaa ja oma elämänrytmi siirtyy lintujen taajuudelle. Se on huolista ja murheista irrottava tapahtuma”, Ahonen pohtii.

Pesinnän tarkkailu tuo elämään perspektiiviä. Se on vangitsevaa ja monenlaisia tunteita herättävää. Tarjolla on sekä onnen hetkiä että tragedioita.

Kerrostalossa asuva Ahonen on seurannut kotinsa lähettyvillä muun muassa lokkien, rastaiden, tiaisten ja kirjosieppojen pesintää.

”Osa pesinnöistä aina epäonnistuu, ja se kuristaa sydäntä hetken. Samaan aikaan toiset pesinnät onnistuvat. Siinä kohtaa monia elämän perustunteita.”

 

Lintujen katseleminen ei ole lähtökohtaisesti välinelaji. Kiikarit ja kaukoputki kuitenkin tuovat linnun lähemmäksi katsojaa.

Ahosella ei ole kaukoputkea. Se sitoo hänen mielestään tarkkailijan liiaksi yhteen paikkaan. Kiikarit Ahonen pitkän harkinnan jälkeen hankki.

”Ihmissilmällä ei pysty pienempien lintujen elämää seuraamaan. Kiikareissa on myös se hyvä puoli, että ne sulkevat kaiken muun katseen ulkopuolelle. Huomio on vain linssien läpi näkyvässä linnussa.”

Kiikarit kaulassa voi liikkua vapaasti. Ne voi ottaa mukaan vaikka kauppareissulle. Koskaan ei tiedä, mitä siivekkäitä kohdalle sattuu.

Marke Ahosen toinen myönnytys laitepuolella oli kameran hankinta. Valokuvaan voi pysäyttää hetken. Kuvasta lintua voi myös tutkailla tarkemmin kuin luonnossa, jossa edes lajimääritystä ei ole aina mahdollista tehdä.

”Välillä kuitenkin jätän kameran kotiin ja päätän, että nyt vain tarkkailen.”

Sisältö