Rakennus-Suomi

Omaleimaisen arkkitehtuurin aika on ohi.

TIETOKIRJA 12.01.2018 06:00
TIMO-ERKKI HEINO

Harri Hautajärvi (toim): Rakennetun Suomen tarina. 366 s. Rakennustieto, 2017.

Suomen rakennettu ympäristö – rakennukset, tiet ja muu infrastruktuuri – on noin 568 miljardia euron arvoinen. Suurin osa siitä on rakennettu itsenäisyyden, jopa 50 viime vuoden, aikana. Rakennusalan toimijoiden yhteisvoimin syntynyt teos kertoo rakennetun kansallisvarallisuuden historian yksissä kansissa.

Myös ruotsin- ja englanninkielisinä laitoksina julkaistu teos toimii katselukirjanakin. Kuvat on oivaltavasti valittu ja kuvatekstit tiiviin informatiivisia. Joitakin artikkeleita vaivaa luettelomaisuus.

Asunnoista aloittaen kirja käy läpi kaiken rakentamisen. Sodan jälkeen Suomea on rakennettu kokonaisvaltaisesti suunnitellen pohjoismaisen demokratian periaatteella. Meillä on kaikille kansalaisille tarkoitetut päiväkodit, koulut, kirjastot, kulttuuri- ja urheilulaitokset. Uteliaisuutta herättäviä yksityiskohtiakin kirjasta löytää, kuten Marimekon Herttoniemen-tehtaan tyylin yhtäläisyydet kolme vuotta nuorempaan Pariisin Pompidou-keskukseen.

 

Suomalaisen arkkitehtuurin omaleimaisuus säilyi 1970-luvulle asti. Kansainvälisen kiinteistösijoittamisen seurauksena nyt on tultu vaiheeseen, jossa kaikkien metropolien uudet korttelit näyttävät toistensa kopioilta.

Rakentamisen historia on myös purkamisen ja hävittämisen historiaa. Viime sodat tuhosivat vähemmän rakennuksia kuin sodanjälkeinen modernisoimisvimma ja ylikorjaamisinto. Tärkeätä olisi rakentaa taloja, joita voi järkevästi ylläpitää ja tarvittaessa korjata, kirjoittaa Netta Böök. ”Muuten meidät on tuomittu 40 vuoden välein purkamaan ja rakentamaan kansallisomaisuutemme uudelleen.”

Valinnat
ROMAANI

Ayn Randin tiiliskiviromaanin maailma on yhdelle kauhugalleria ja toiselle paratiisi.

NOVELLIKOKOELMA

Zinaida Lindénin novellit ylittävät rajoja.

SARJAKUVA

Karibialainen sarja -albumi huokuu kapinaa ja magiaa.

Lastenkirja

Tuore lastenkirja kuvaa surua viiltävästi.

SARJAKUVATÄRPIT

Sisältö