Non Stop -sankarit palaavat – Attila-dekkarikoira sai kunnian aloittaa

Attila teki ensiesiintymisensä Suomessa legendaarisessa Ruutu-sarjakuvalehdessä vuonna 1973.
Kirjat 31.7.2017 14:43
Attila ei ole tavallinen koira.
Attila ei ole tavallinen koira. © Dupuis / Otava

Suomessa julkaistiin 1970-luvulla useita laadukkaita sarjakuvalehtiä. Ranskalaisten ja belgialaisten esikuviensa mukaisesti ne esittelivät monipuolisesti uusinta eurooppalaista sarjakuvaa.

Corto Maltesen kaltaiset arkkityypit ovat sittemmin patinoituneet graafisen kerronnan klassikoiksi. Moni muu Zoomin, Ruudun ja Non Stopin jatkosarjoissa seikkaillut sankari on sen sijaan sittemmin unohtunut.

Attila tekee paluun koviin kansiin sidottuna kokoelmana. Puhuva koira riemastutti Sveitsin salaisen palvelun agenttina ratkoen rikoksia ihmisystävien avulla.

Vanhoja Ruutu-lehtiä löytyy divareista ja niiden verkkokaupoista.

Vanhoja Ruutu-lehtiä löytyy divareista ja niiden verkkokaupoista.  © Antikvariaatti Coppola & Varpainen

Attila ilmestyi meillä aluksi Ruudussa ja Non Stopissa sekä yhdessä Trumf-sarjan nimikkoalbumissa.

Sveitsiläinen piirtäjä Claude de Ribaupierre alias Derib ja belgialainen käsikirjoittaja Maurice Rosy yhdistivät luomuksessaan 1960-luvun suosittuja ilmiöitä graafisen ilmaisumuodon vapaudella.

Herraskainen sikarin tupruttelija ammensi paitsi aristokraattisista etsivähahmoista myös tiedustelupalvelujen agenteista.

Etenkin James Bond, etikettitietoinen ja teknisiä apuvälineitä sujuvasti hyödyntävä brittivakoilija, inspiroi Attilan tekijöitä.

Ensimmäinen tarina Koiranvirka tiukkuu sähäkkää toimintaa ja täpäriä tilanteita. Kuten hänen majesteettinsa salaisen palvelun asiamies Tuplanollaseiska myös Attila hallitsi kaiken modernista viestintälaitteistosta pienkoneella lentämiseen.

Attila niin ikään muistutti toistuvasti nurinkurisesta asetelmasta, jossa ihmisen paras ystävä luisti perinteisestä ruodusta. Attila kyllä käyttäytyi tarvittaessa hyvinkin koiramaisesti mutta vasta omiensa parissa se näytti todellisen karvansa.

 

Kokoelma sisältää neljä täyspitkää albumia sekä kaksi lyhyttä kertomusta. Opus juhlistaa samalla Attilan tasavuosia. Karvakuono aloitti nuuskimisen belgialaisessa Spirou-lehdessä puoli vuosisataa sitten elokuussa 1967.

Avaus 007-viittauksineen on tarinoista vahvin. Se viihdyttää aikuistakin lukijaa samalla periaatteella kuin tämän päivän hittianimaatiot. Kun mukaan on ripoteltu viittauksia niin populaarikulttuuriin kuin politiikkaankin, jälki koukuttaa.

Kerronta etääntyi jatkossa agenttiytimestä mutta myöhemmätkin osat tarjoavat oivalluksia ja komiikan tajua.

 

Teoksen laaja taustoittava artikkeli avaa yhdeksännen taiteen ankaraa kilpailua.

Vaikutusvaltaiset lehtitalot koulivat lahjakkuuksia ja toimivat porttina maineeseen.

Osa tekijöistä saavutti niin suuren suosion, että saattoi keskittyä omaan tarinauniversumiinsa Strumffit (Smurffit) luoneen Peyon eli Pierre Cullifordin tavoin.

Talojen sisällä kuitenkin kamppailtiin kiivaasti, kenen ideat pääsivät lopulta lehteen.

Myös Attilan isät joutuivat mukautumaan luomispaineisiin.

Kun tiimiin liittyi kolmas jäsen Maurice Kornblum, alkuperäinen tekijäkaksikko erkaantui toisistaan, ja pian päättyi Attilakin.

Viimeiseksi jäänyt Rosyn ja Kornblumin käsikirjoitus julkaistiin vasta vuonna 1987. Viidennen Attila-albumin Bak et Flak étonnent Attila viimeisteli belgialainen Didgé eli Didier Chardez. Se ei sisälly kokoelmaan.

Lyhyeksi jääneen taipaleensa vuoksi Attila jäi tuntemattomammaksi kuin vaikkapa Tintin vakioseuralainen Milou, Lucky Luke -tarinoiden tollo piski Rantanplan ja Idefix, gallialaisvelmujen Asterixin ja Obelixin pieni mutta pippurinen lemmikki.

Sarja saa jatkoa: Bob Morane ja Benjamin.

Attilan koottujen seikkailujen kantta koristaa 1970-luvun Non Stop -sarjakuvalehden logo. Laadukas paketti saakin jatkoa.

Seuraavaksi ovat vuorossa syksyllä julkaistava Bob Morane ja ensi vuoden alussa tuleva Benjamin.

Morane setvi tarinoissaan monisäikeisiä mysteerejä, Benjamin, ”maailman vahvin pikkupoika” taas oli selkeämmin nuorten lukijoiden suosikki. 


Derib, Rosy & Kornblum: Attila. Suom. Annukka Kolehmainen. 239 s. Otava, 2017.

Derib, Rosy & Kornblum: Attila. Suom. Annukka Kolehmainen. 239 s. Otava, 2017.