Hänellä ei ollut perheessään vihollisia

Nigerialainen yhteiskunta on satuja armottomampi.

kirja 06.07.2018 06:00
kaisa neimala

Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois. Romaani. Suom. Heli Naski. 300 s. Atena 2018.

Nigerilaisen nykyromaanin keskeinen kertoja Yejide, monella tapaa ongelmainen nainen, muistaa miettineensä lapsesta asti vanhoja satuja, joita äitipuolet kertoivat iltaisin lapsilleen. Hän, äiditön tyttö, joutui kuuntelemaan salaa, muuten hänen korvansa olisi väännetty ja kiskottu tulikuumiksi. Lempisadun Olurombi-sankarin hän muunteli myöhemmin itse kertoessaan onnelliseksi: ”Hän oli kaikkien lemmikki. Hän oli kuin vesi; hänellä ei ollut perheessään vihollisia.

Sadun henkilö saattaa elää vihollisia vailla. Todellisen Nigerian suurkaupunkien perheet järjestäytyvät perinteisten arvoasetelmien mukaan niin, että kireitä ja pysyviä vihollisuuksia syntyy. Ne ovat surullista ja säälittävää luettavaa.

Kirjaan on löydetty Margaret Atwoodin kehu: ”Tulikuuma, mukaansatempaava, äärimmäisen hieno.” Hauska amerikkalainen tapa kiittää kirjaa mahdollisimman tunnetun kirjailijan sanoin.

Yhdyn mukaansatempaavaan. Mutkikkaiden, kiihkeiden, vaikeiden rakkauksien kuvaus tempaa mukaansa. Runsautta antaa kuvatun kulttuurin tapa kasvattaa perheitä useilla uusilla vaimoilla. Keskeisen Yejiden kohtalokas lopullinen lapsettomuus tuo väkevää kuvausta vaille jäämisestä.

Monet yhteiskunnan tapojen ja käytäntöjen kuvaukset kiinnostavat. Välillä, esimerkiksi kriisitilanteen kärjistyessä, lukija yllättyy reippaasti. Henkilöt kuljettavat perinnäistapoja ja nykyajan oppeja rinnakkain –esimerkiksi Yejide vetoaa usein yliopisto-opintoihinsa, joskin jättää kertomatta, mitä opiskeli. Politiikasta ovat romaanin henkilöt levottomuuden vuosina kiinnostuneita, ainakin puheen verran. Politiikan lauseet ovat kansainvälisiä: eihän Nigeria ole mikään banaanivaltio.

Valinnat
lastenkirjat

Kolme lastenkirjaa vakavasta aiheesta.

musiikki

Saksofonisti Kamasi Washingtonin musiikki on luksusta.

kirja

Sally Salmisen 1930-luvun bestseller puhuttelee #metoo-aikakauden lukijaa.

ooppera

Patarouva on oopperajuhlien uutuus.

sarjakuva

Belgialainen lehtimies seikkaili alun perin kolonialismin leimaamassa maailmassa.

levytärpit

Kolme poimintaa levyhyllystä.

Sisältö