Näin uudet kotimaiset nuortenkirjat käsittelevät köyhyyttä

Katariina Romppainen ja Nadja Sumanen kurkistavat nurjalle puolelle.

kirjat
Teksti
Elina Venesmäki
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Uudet nuortenkirjat esittelevät Suomen, joka on monille vieras. Päähenkilöt Senja ja Rambo ovat köyhiä ja elävät eri tavalla kuin luultavasti useimmat lukijat.

Katariina Romppaisen Sori vaan, se on totuus kertoo koukuttavalla tavalla seiskaluokkalaisen Senjan tarinan. Senja on köyhän yksinhuoltajaäidin lapsi, joka asuu vuokratalossa asuinalueella, jolle oman koulun varakkaammat kaverit nyrpistelevät.

Senja päätyy salaamaan asuinpaikkansa ja muun muassa sen, ettei ole nähnyt isäänsä sitten pikkulapsi-iän. Senja ei matkustele, laskettele, hänellä ei ole varaa tablettiin eikä juuri muuhunkaan – kunnes kauan sitten kadonnut isä ja tämän vanhemmat astuvat mukaan kuvioihin. Senjan lapsuuden tapahtumat selviävät yllättävien käänteiden kautta.

Kirja keskittyy osoittamaan eroja kahden maailman välillä: köyhyys tulee esiin arjessa jatkuvasti, ja jotta voisi elää niin kuin luokkakaverit, tarvittaisiin rahaa.

Rambo, 14, sen sijaan ei peittele köyhyyttään. Myös Rambon äiti on yksinhuoltaja, ja äidillä on usein uusi poikaystävä. Äiti sairastaa masennusta ja Rambo on siksi tottunut pitämään huolta itsestään. Hän itse on saanut adhd-leiman otsaansa ja tottunut ajattelemaan, ettei hänestä ole mihinkään.