Laura Gustafssonin Anomalia herättää vastustamatonta inhoa

Romaanin keskiössä ovat lapset, jotka eivät kyenneet puolustamaan itseään.

kirjallisuus
Teksti
Markus Ånäs
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Victoria Climbié, Charlie Hunt, Rhys Biggs, Holly Agius, Amy Howson, Violet Mullem, Bobby Louch – kaikki raa’asti pahoinpideltyjä lapsia. He ovat mukana Laura Gustafssonin ­uudessa Anomalia-romaanissa (Into Kustannus), kuten myös sen päähenkilö, Baby P:nä tunnettu Peter Connelly. Mukana on myös suomalaisväriä. Lopun kostofanta­siassa pahansisuisten enkelilasten joukkoon liittyy hitaasti tukehduttamalla tapettu Eerika Tarkki.

”On kummallista, että näiden lasten kohtaloista kirjoitetaan niin vähän”, Laura Gustafsson sanoo. ”On tärkeää, että heidän kohtaloitaan nostetaan esiin. Vain siten lainsäädäntöön, poliitikkoihin ja sosiaaliviranomaisiin saadaan lisää painetta.”

Gustafssonin edellinen romaani, debyytti Huorasatu (Into Kustannus 2011) kilpaili Finlandia-palkinnosta. Feministisen aiheen hulvaton, burleskimainen käsittely tuntui olevan jotain uutta. Mielipuolinen antiikin tarujen ja nykyajan silikonibabyjen törmäyttäminen jossain epäajassa ja -paikassa, kuoleman molemmin puolin, hurmasi myös yleisön nousten myyntimenestykseksi.

Ryhmäteatterin Huorasatu-sovitusta varten Gustafsson kirjoitti tarinan uusiksi ja huomattavasti vakavammaksi. Nyt Anomaliassa teksti on ankaroitunut lisää – onko ilo kuollut?

”No, ei, mutta ei paljoa naurattanut Anomaliaa kirjottaessa”, Gustafsson sanoo. ”Onhan tässä huumoria, mutta se on mustempaa kuin aiemmin. Olin nyt eri mielentilassa.”