Pasilan pöllöt

MTV:n draamatuotannon historia on täynnä ällistyttäviä löytöjä.

Tietokirja 05.06.2020 06:00
Jussi Karjalainen
Juha Särkelä (toim.): Muistoja Pöllölaaksosta. 600 s. Reuna, 2020.
Juha Särkelä (toim.): Muistoja Pöllölaaksosta. 600 s. Reuna, 2020.

Mainos-TV:n veteraanien perinneopus Muistoja Pöllölaaksosta on varsinainen kahlaamo, mutta kahlaamisesta saa sentään lahjan. Se on ”kirja kirjassa”, draamaohjaaja Markku Onttosen laatima MTV-teatterin historiikki ”Aitiopaikalla”. Se käsittelee vuodet 1965–2000. Nykyaikojen televisiossa ei mitään yhteishenkisiä draamaosastoja olekaan.

Kätkäläisestä (1980) muistettu Onttonen teki kartoituksen 2000-luvun alussa, mutta Onttosen kuollessa 2004 teksti jäi julkaisematta.

Muistoja Pöllölaaksosta -anekdoottikirjan toimittaja Juha Särkelä pelastaa Onttosen 240 sivua osaksi pakettiaan. Tärkeimpänä pointtina Onttonen heristää sitä, kuinka moni-ilmeistä ja korkeaprofiilista tavaraa kaupallisen tv-yhtiön teatteriosasto saattoikaan tuottaa.

Matalalta aidan alta tyrkkyilevää mallia ei tosin ollutkaan Mainos-TV:n aloittaessa lähetykset 1959. Suomi oli toinen tv-mainosmaa koko Euroopassa. MTV-teatterinkin käyttämät studiot olivat Pasilan vanhassa vesitornissa, joskin Maikkari rakensi jo omaa taloa viereen.

Valinnat
Runoelma

Vergiliuksen runoissa älykäs viljelijä ymmärtää luontoa ja luo mehiläisille turvalliset olosuhteet.

Dokumentti

Collective on tehokas dokumentti kaikennielevästä korruptiosta.

musiikki

Jukka Mikkola siirtyy avaruudesta eläkkeelle.

Levy

Muotoilutärpit

Sisältö