Canthin  pääteesit

Suvi Ahola valottaa edelläkävijän työtä.

tietokirja 01.03.2019 06:00
outi hytönen
Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? 270 s. WSOY, 2019.
Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? 270 s. WSOY, 2019.

Nykykirjailijat ovat löytäneet Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuodesta inspiraatiota romaaniin, lastenkirjaan ja useisiin tieto- tai esseeteoksiin. Silmiinpistävää on, että kaikki kirjailijan kunniaksi ilmestyvät kymmenkunta teosta ovat naisten kirjoittamia. Vielä reilut sata vuotta Canthin aktiiviajan jälkeen pätee vahva jako – naiset kirjoittavat naisista ja miehet miehistä. Canthin ansioluetteloon kuuluu se, että naiset ylipäätään alkoivat kirjoittaa ja saada ääntään kuuluviin.

Toimittaja-kriitikko Suvi Aholan kokoama teos Mitä Minna Canth todella sanoi? tuo tätä edelläkävijän työtä hyvin esille. Huomiota kiinnitetään myös siihen, että monet Canthin ajan ongelmat ovat yhä ajankohtaisia. Ahola pohtii muun muassa Canthin asemaa #metoo-liikkeen edeltäjänä.

Ahola on koonnut lainauksia Canthin teksteistä, muodostanut niistä aiheittain osastoja ja kirjoittanut jokaiselle osalle johdannon. Osiot käsittelevät lasten kasvatusta, naisten ja miesten eroja, kirjoittamista, rakkautta, köyhyyttä, uskoa ja naisen vanhenemista. Lehtikirjoituksista, kirjeistä ja kaunokirjallisesta tuotannosta on otettu lainauksia ja kokonaisia artikkeleita. Canthin ääni tulee esille monissa sävyissä. Hän kirjoittaa napakasti ja ankarasti, mutta myös iloisesti leikitellen.

Valinnat
dekkarit

Sotien väliset operaatiot, mystiset lastenhoitajat ja työttömyys ovat trilleritalven teemoja.

elokuva

Palkittu slummikuvaus vie kurjuuden ytimeen.

teatteri

Medusan huoneessa katseet ja eleet kertovat enemmän kuin sanat.

kuvataide

Marjatta Tapiola tarttui raamatullisiin aiheisiin.

tietokirja

Härmäkantrin keskushahmojen muistot koottiin kirjaksi.

levytärpit

Sisältö