Hämärän rajamailla

Miksi joku näkee enneunia tai kohtaa enkeleitä? Tutkija Jukka Häkkisellä on selitys.

Psykiatri Ladislas Medunan menetelmä oli aikamoinen.

Hän pani potilaansa hengittämään kaasuseosta, ”Medunan sekoitusta”. Siinä oli kolmasosa hiilidioksidia ja loput happea. Se nosti veren hiilidioksidipitoisuutta. Potilaat tunsivat tukehtuvansa.

Tässä tilassa, muuttuneessa tajunnan tilassa, Meduna saattoi käsitellä potilaan neurooseja. Eikä vain psyykkisiä ongelmia vaan myös änkytystä, uskottomuutta, haluttomuutta.

Usein potilaat näkivät näkyjä. Unenomaisia maisemia, enkeleitä, kuolleita sukulaisiaan. Moni oli pimeässä tunnelissa ja kulki kohti hohtavaa valoa.

”Sieluni tunsi vetoa ylöspäin, jossa se saavutti Suuren Hengen, jonka kanssa se keskusteli”, kertoi eräs potilas, 29-vuotias sairaanhoitaja.

Medunan menetelmä on historiaa. Hän käytti sitä 1940-luvulla Yhdysvalloissa.

Jotain siitä kuitenkin jäi. Nimittäin yksi selitys sille, mistä johtuu niin sanottu kuolemanrajakokemus. Kyse ei välttämättä ole siitä, että ihminen kohtaisi tuonpuoleisen, vaan siitä, että veressä on liikaa hiilidioksidia.

 

Jukka Häkkinen oli 1990-luvulla Skepsis ry:n puheenjohtaja. Skepsis on ”skeptikkojen perustama tieteellinen yhdistys”, joka ”edistää kriittistä ajattelua”.

Häkkinen oli psykologian tutkija, töissä Helsingin yliopistossa.

Hän jalkautui usein, kuten aktiivin kuului. Hengen ja tiedon messut, Minä olen -messut, Skepsiksen omat tapahtumat.

Näissä tilaisuuksissa häntä tartuttiin hihasta. Hänelle haluttiin kertoa oudoista kokemuksista ja kysyä, miten hän ne selittäisi.

Kerrottiin kuolemanrajakokemuksista ja ruumiista irtautumisesta. Siitä, miten yöllä oli havahduttu hereille mutta ei pystyttykään liikuttamaan raajoja. Jokin oli saattanut uhata, lymyillä muka nurkassa, mutta siihenkään ei ollut kyetty reagoimaan.

Kerrottiin enneunista. Näin unta, että sukulainen kuolee ja viikon päästä mummo kuoli. Todistapas tämä vääräksi!

Häkkinen sanoi aina, ettei hän pysty sellaista todistamaan. Mutta hän voi selittää, mitkä tajunnan tekijät saattavat altistaa kokemukselle.

Yksi tekijä on vahvistusvinouma, confirmation bias. Aivot etsivät automaattisesti asioita, jotka todistavat oman olettamuksen todeksi. Jos on nähnyt vahvan unen, epämääräisenkin, tarkkailee sitä tukevia tapahtumia. Muut jättää huomiotta.

Ja uneen uskoo, vaikka sen tilastollinen ennustearvo olisi olematon. Jos on nähnyt kymmenen kertaa samantyyppisen unen, ja yksi kerta näyttää ennustaneen jotain, ei ota huomioon, että yhdeksän muuta eivät ennustaneet mitään.

Enteisiin uskoo, jos on sen tyyppinen ihminen. Jukka Häkkinen ei ole.

Silti kokemukset olivat hänestä kiinnostavia. Hän kirjoitti niistä artikkeleita Skepsiksen julkaisuun ja ajatteli, että oikeastaan pitäisi kirjoittaa kirja.

 

Ehti kuitenkin kulua viisitoista vuotta.

Häkkinen siirtyi näkötutkijaksi Nokialle, oli siellä seitsemän vuotta, palasi yliopistolle. Väitteli psykologian tohtoriksi.

Sitten hän kirjoitti kirjan. Se ilmestyy toukokuussa, Outojen kokemusten psykologia (Docendo). Kirjassa Häkkinen kertoo, miten tiede selittää kokemuksia. Kuolemanrajaa, kehosta poistumista, unihalvausta, enneunia, synestesiaa ja déjà vu -ilmiötä.

”Monet oudot kokemukset ovat aivojen meille tuottamia yllätyksiä”, hän kirjoittaa alkusanoissa.

2000-luvulla ilmiöitä on tutkittu paljon. Kansainvälisten tutkimusten määrä ”on räjähtänyt”, Häkkinen sanoo.

”Ja todella hyvätasoisia tutkimuksia, neurotieteen uusia menetelmiä.”

Siksi kirjoittaminen oli mielekästä. ”Ei tarvinnut ruveta vanhoja juttuja veivaamaan.”

Paljon jäi poiskin. Kuten se, miten kulttuuri vaikuttaa kokemuksiin.

Kun suomalainen käy kuoleman rajalla, hän näkee tunnelin ja sen päässä valon.

Kun intialainen käy kuoleman rajalla, hän menee virastoon. Siellä kuolemanjumalan sihteeri katsoo kirjasta plussia ja miinuksia.

Teosto-palkittu laulaja

Laulaja ja säveltäjä Astrid Swan, 36, sai Teosto-palkinnon albumistaan From the Bed and Beyond. Parantumatonta syöpää sairastava Swan, oikealta nimeltään Astrid Joutseno, käsittelee lauluissaan kuolemanpelkoa, elämän rajallisuutta ja elossa säilymistä. Teosto-palkinnon sai myös jazz-yhtye Joona Toivanen Trion uusi levy.

Odotettu valinta

Eduskunnan pankkivaliokunta esittää Olli Rehniä, 56, Suomen Pankin pääjohtajaksi. Tällä hetkellä pankin johtokunnan varapuheenjohtajana toimivan Rehnin on määrä aloittaa johtajana heinäkuussa, kun Erkki Liikasen toimikausi pääjohtajana päättyy.

Koomikko tuomittiin

Ikoninen amerikkalaiskoomikko ja tv-juontaja Bill Cosby, 80, tuomittiin kolmesta seksirikoksesta. Cosbya on syyttänyt hyväksikäytöstä yhteensä yli 60 naista, joiden mukaan Cosby huumasi uhrinsa ennen tekoja. Rangaistukseksi enteillään monen vuoden vankilatuomiota.

Jos on nähnyt vahvan unen, tarkkailee vain sitä tukevia tapahtumia.

KOONNUT PETTERI LINDHOLM

Jukka Häkkinen on havaintopsykologian tutkija Helsingin yliopistossa.

kuvat © Mikko Stig / Lk, Matt Slocum / ap / LK, Heikki Saukkomaa / lk

kuva © Jonne Räsänen

Sisältö